Yrkesundervisningen i Huddinge

yrke 1När Sågbäcksskolan invigdes 1961 markerades slutet på yrkesundervisningens kappsäckstillvaro i Huddinge. I och med den nya skolan samlades undervisningen till ett ställe.

Redan 1945 inrättades yrkesskola i Huddinge. De första åren handlade det om deltidskurser i ämnen som sömnad, vävning, spädbarnsvård, matlagning, bilmekanik och svetsning. Från 1950 övergick utbildningen till heltidsstudier vid 1- och 2-åriga linjer för bl a handel, elektriker och sömnad.

yrke 5

yrke 3

 

Under dessa första dryga 15 år var verksamheten hänvisad till provisoriska lokaler spridda runtom i kommunen. Lokaler av minst sagt varierande lämplighet och kvalitet. Vissa lokaler hyrdes av HUGE men rent privatägda villor och verkstäder förekom också i verksamheten. I syfte att centralisera verksamheterna, bl a till gagn för en effektivare administration, tillsattes 1954 en kommitté för att utreda organisation och projektera för en ny skolbyggnad. I kommitténs slutbetänkande 1957 presenterar arkitekten Lars Åkerlund planerna för den nya byggnaden.

yrke 2Den 3 september 1961 förrättades slutligen invigning av den nya, nio våningar höga yrkesskolan (senare kallad Sågbäcksskolan och -gymnasiet) vid Huddingevägen. Det var f. ö. samma helg som Huddinge Centrum invigdes och Arne Jones skulptur ”Daggkåpa” avtäcktes. Trots detta uppmärksammades skolans invigning i flera av de stora tidningarna.

Bilderna: högst upp ses en trycksak (gruppkorsband!) från läsåret 1963/64; här intill pressklipp ur Dagens Nyheter 4 september 1961. Fotografierna är tre exempel ur en serie av 45 jättefina bilder som visar verksamheten,  hämtade ur Yrkesskolans arkiv. Sannolikt från tidigt 60-tal. Fotograf okänd.

yrke 4

3 kommentarer

Kommentarrubrik

Anders Åhlfeldt

Anders Åhlfeldt

Jag såg skolan byggas upp från grunden på det gärde som då var min lekplats. I källaren, 1 tr. ned från entrén, fanns en cafeteria som min mamma Svea förestod. Där såldes kaffe, läsk, hemgjorda mackor och Delicatodelikatesser bland annat. Vi bodde vid den tiden fram till 1969 mittemot skolan så mamma hade inte lång väg till jobbet. Hon fick lite längre resväg när vi -69 flyttade till Trehörningen. Jag tror att hon jobbade där till sin pensionering, 1989. Tyvärr har jag inga bilder från cafeterian, men jag vet att det finns någonstans. Bilder där hon poserar tillsammans med sina jobbarkompisar Göta och Britt-Marie Blomqvist och även med rektor Linus Nygren.

Svara

Kommentarrubrik

Kjell Johansson

Kjell Johansson

Linus Nygren var en fantastiskt bra och mysig rektor.

Svara

Kommentarrubrik

Björn Larson

Björn Larson

Se där....en bild från 1-årig handels 1961. Bosse Lindholm kollar i hyllan, Göran Thorslund vid kassan tar betalt å ( jag ) Björn Larson vet de tusan vad jag gör. Tjejerna minns jag men inte namnen...det är ju "bara" 56 år sedan.

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*