Vyer över Tomtberga och Kvarnbergsplan

Idag blir det oförblommerad bildnostalgi i Backspegeln. Området kring Kvarnbergsplan har ju förändrats mycket de senaste åren. Bostäder har byggts och många nya Huddingebor har flyttat in. Området har blivit mycket lyckat tycker jag och det är ju positivt att vi blir fler, eller hur?

Och visst kan det vara intressant för de nyinflyttade som kanske inte alls har sina rötter i Huddinge att se hur det en gång såg ut där de nu bor. För att kunna orientera sig i det förflutna är det viktigt med referenspunkter. Konstanterna i de bilder ni ser här är Huddinge kyrka och Tomtbergaskolan.

Bilderna uppifrån och ner: 1) flygfoto, Ahrenbergsflyg, från 1936 med Centralskolan (= Tomtbergaskolan), nuvarande Kommunalvägen, gamla polishuset samt bussgaraget vid Kvarnbergsplan högst upp; 2) vykort troligen taget uppifrån Kvarnberget ca 1945, fotograf okänd, visandes nuvarande Kommunalvägen med Sågbäcksån flytande under, skolan och kyrkan längst bort; 3) bussgaraget vid Kvarnbergsplan (troligen), hållplats Solfagravägen, 1939, ur Trafikverkets museisamling.

1 kommentarer

Kommentarrubrik

Anders Åhlfeldt

Anders Åhlfeldt

Överst: Tomtbergaskolan var som någon påpekat inte sammanbyggd och heller inte tillbyggd. Ja, Lars-Göran Brink, det är gamla polishuset på andra sidan dåvarande Huddingevägen mittemot Tomtbergaskolan. På den övre bilden ser man för övrigt Lännavägen gå in från Huddingevägen och därefter Solfagravägen som går in till vänster från Lännavägen. På mittenbilden som är tagen från Kvarnberget, kan man se att Tomtbergaskolans flygel är/verkar vara på väg att byggas samman med huvudbyggnaden (Centralskolan). Något under mitten på bilden ser man ån, den så kallade Solfagraån, som mynnade i Trehörningen, och gör så fortfarande, men numera via kulvert. Nedre bilden är tagen ungefär från korsningen Lännavägen/Solfagravägen. Längan är baksidan av bussgaraget som syns även på den övre bilden. Årtal? alla bilder förutom möjligen mittenbilden är tagna före min tid. Mittenbilden möjligen kring början 50-talet.

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*