Villa Åkerbo

29683950_O_3Annika Huett är illustratör och författare och har skrivit boken Åkerbo – sju syskon, fyra våningar, en barnbok inspirerad av Annikas mammas uppväxt i 1920- och 30-talets Huddinge i det röda huset Åkerbo på Hörningsnäsvägen. Det är en vackert illustrerad bok som nog kan vara till glädje även för vuxna med intresse för det gamla Huddinge. Lördagen 26 oktober kl.13.00 kommer Annika till huvudbiblioteket och berättar om sin bok.

Om just Hörningsnäs har vi dessvärre inte skrivit så mycket här på Huddinge 150. Lite konstigt kan tyckas eftersom man med visst fog kan påstå att det är här de första fröna till det som ska bli det moderna Huddinge sås. Hörningsnäs gård var den första gården i Huddinge som började stycka av tomter för villabebyggelse. Redan alldeles i början av 1900-talet påbörjades tomtförsäljningen. Villa Åkerbo är ett exempel på denna första bebyggelse: stora trävillor med väl tilltagna tomter.

hönäs1Kring villasamhället skapades också kommunens första municipalsamhälle redan 1915, långt före de övriga. Ni kan titta närmare på municipalstämmans första protokoll härintill om ni tvivlar! Municipalsamhället var en administrativ enhet för vissa tätbebyggda områden inom en landskommun (och Huddinge var en sådan) där en eller flera stadsstadgor var införda.

Villa Åkerbo ligger på Hörningsnäsvägen 13 och är som synes inte längre röd. Den svartvita bilden är från en byggnadsinventering genomförd av kulturförvaltningen 1982. Bland handlingarna till denna är Åkerbo betecknad som ”intressant”. Namnet får vi förklarat redan i bokens inledning av berättaren Gitta:
Pappa har döpt huset till Åkerbo. Det gjorde han på en gång när han såg tomten där huset skulle byggas, för då var det åkrar åt alla håll och kanter. Nu finns här fullt med andra hus och trädgårdar med höga träd. Några åkrar ser man inte röken av.

hönäs2

hönäs3

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*