Vic-Jos

När Huddingegymnasiet skulle byggas i skarven mellan 1960-70-tal krävdes ganska omfattande insatser i form av expropriation av fastigheter. Området skulle ju omfatta inte bara själva gymnasiet, utan också simhall, förvaltningsbyggnad och en jättelik parkeringsplats. Själv var jag en liten parvel men kan ännu vagt minnas mystiskt övergivna trädgårdar med prunkande blomsterprakt och dignande fruktträd. Oerhört spännande och lite förbjudet!

I området låg förutom villor också några företag och föreningslokaler. Om ett av dessa ska det handla nu: Vic-Jos. Hur många huddingeungar har inte minnen av Vic-Jos och en slät bulle i samband med mellanmål i skolan eller utflykter med badbussarna?

Tanken var att även Vic-Jos fastighet skulle exproprieras men här valde man en annan väg. Ni kan läsa mer om detta i pressklippet här, klicka för att göra det större:

I korthet gick det ut på att kommunen köpte alla aktier i bolaget för en miljon. För köpesumman fick man marken och byggnaderna men inga inventarier. Tanken var ju inte att bedriva någon verksamhet. Inte heller namnet övertog man utan ändrade detta raskt till Vihem AB. Förutvarande Vic-Jos var därmed fria att bygga upp verksamheten på nytt med det gamla namnet på ett annat ställe. Hur det blev med den saken är jag osäker på – är det någon som vet? Jag vet att det sedan fanns en fabrik för juicetillverkning i Storängens industriområde – men var det Vic-Jos? Som sagt läs pressklippet för att få grepp på alla turerna!

Vic-Jos registrerades första gången hos Patent- och registreringsverket 1958 och hette först Victoria Juicefabrik AB. Styrelsen hade sitt säte i Djursholm.

Bilderna uppifrån och ner: typisk Vic-Jos tetra; bild på fabriken som låg på numera upphörda adressen Stjärnvägen 4-6 som låg ungefär där nuvarande gymnasieparkeringen ligger, fotograf okänd. Byggnaden huserade ursprungligen ett mejeri; pressklipp ur DN Sydväst 4 februari 1970 och karta (ca 1969-70) som visar hela området för gymnasietomten, stadsäga 5026 är Vic-Jos tomt (klicka för att förstora).

 

 

3 kommentarer

Kommentarrubrik

Göran Johansson

Göran Johansson

Lite kompletterande information från Facebookforumet "Du vet att du är från Huddinge..." Vic-Jos låg väl på Glimmervägen i Balingsnäs på 70-talet som jag minns det. Första byggnaden in från Lännavägen. Har varit många olika verksamheter där sedan dess. En annan firma var Skandjuice i Huddinge ind område. Finns fortfarande mig veterligen. Kul, Vic Jos låg mittemot taikiosken infarten till stora parkeringen. Där gymnasiet ligger var det villor och pingstkyrkan

Svara

Kommentarrubrik

Anders Åhlfeldt

Anders Åhlfeldt

Jag bodde en gång i tiden, fram till maj -69, på adress Lanthemsvägen 8, tomt 3791A på kartan. Större delen av Lanthemsvägen "begravdes" helt under den nya Huddingevägen och utgörs numera av Rådsvägen fram till Kommunalvägen. Min farfar ägde en gång, från 1922, tomten 3791 (Villa Båvebo) från vilken vår tomt styckades av i mitten på 40-talet. Vid Vic-Jos-fabriken "bodde" man tidvis och tiggde apelsinjuice. Jag förmedlar gärna minnen från dessa tider. "Det var bättre förr"?

Svara

Kommentarrubrik

stefan svensson

stefan svensson

hej jag var pojke när min far körde för vic jos på 60 talet och då var det sven lundberg ssom ägde företaget om jag kommer ihåg rätt, och då låg det mittemot gulfstationen som drevs av björn hultin efter dom flyttade till glimmervägen så byttes det till ny ägare gösta och inga åström minns ej vilket år det blev ägarbyte, hoppas det var någon nu info Med vänlig hälsning, stefan

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*