Valet 1973

Scan000042014 är ju som bekant ett ”supervalår” med val till Europaparlamentet (25 maj) och val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige (14 september).

Huddinge 150 väljer att uppmärksamma ett annat historiskt valår, nämligen 1973. Ett val som innebar att Huddinge fick borgerligt styre och att socialdemokraterna kom i opposition för första gången sedan 1920-talet. S tappade tre mandat till 20. Enligt tidningarna var missnöjet med kommunalrådet Henry Ericson en starkt bidragande orsak till förlusten. I artikeln från DN Sydväst nedan spekuleras i att många socialdemokrater röstade i protest mot Ericson på framför allt centerpartiet.
Valets stora segrare var otvivelaktigt Centerpartiet som snudd på fördubblade sin utdelning då man gick från 8 mandat 1970 till 14 1973. Att centerpartisterna andades kaxig tillförsikt kan nästan anas i flygbladet till partiets valvaka härintill. Maktfördelningen var emellertid inte alldeles självklar efter valet då vissa folkpartister sade sig hellre samarbeta med Socialdemokraterna än med Centern och Moderaterna. Så blev det nu inte, det borgerliga blocket landade på 27 mandat mot 24. Hela valresultatet kan ni se nedan.

Scan00002

1973 års val inledde en period av växlande majoriteter och redan 1976 var det socialistiska blocket tillbaka i majoritet. Med tanke på de senaste valens borgerliga majoritet är väl frågan om perioden med växlande majoriteter är över eller inte. I september 2014 vet vi svaret! Nedan kan ni läsa DN Sydvästs rapportering från valnatten, där både vinnare och förlorare kommer till tals. Om ni klickar på artikeln blir den lättare att läsa.

Scan00003

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*