Utsikt från ett tak

Långt nere i kommunarkivets gömmor hittade vi en serie negativ på bilder tagna till största delen från gamla brandstationens tak eller en brandstege. Skicket är inte det bästa, bilderna är repiga och lite felexponerade men ändå av mycket stort historiskt värde. De utgör tillsammans ett 360 graders panorama över Sjödalen och Fullersta som det såg ut då. Vi visar ett urval nedan, som de är, utan förskönande insatser.

Är det någon som vet mer om bilderna? De är troligen tagna kring 1955, men vem är fotografen och i vilket sammanhang togs de?

bild 24

bild 16

bild 17

bild 14

bild 6

bild 10

5 kommentarer

Kommentarrubrik

Hans Wångberg

Hans Wångberg

Hej, kul med dessa historiska bilder från Huddinge. Du undrar över fotografen. Det kan vara den fotograf vars alster man ställde ut för några år sedan i Fullersta gård. Det var en brandman som stått i slangtorkartornet på brandstationen och fotograferat. Jag har tyvärr inte namnet och jag hittar inte bilderna just nu, jag plåtade några st under utställningen. Men man borde veta på Fullersta gård. 2 högst 3 år sedan Mvh / Hans Wångberg

Svara

Kommentarrubrik

Anders Ljungberg

Anders Ljungberg

Underbart

Svara

Kommentarrubrik

Anders Magrioteli

Anders Magrioteli

Härligt. De bilderna i "panorama" väcker minnen. Bilden med Klockarvägen 1 på, och dess hus, tar mig tillbaks i minnet till den tunnel som gick under banvallen från Fullerstasidan till Kommunalvägen. Jag kommer fortfarande ihåg lukten och den råa fukten i tunneln. Även hur det luktade på Huddinge stations perrong. Det luktade järnväg! Tjära från syllarna och gud vet vad mer. #memorylane

Svara

Kommentarrubrik

Björn Larson

Björn Larson

Får ju "bara" som Anders Magrioteli skriver den där hemkänslan med fuktdoften i tunneln och en varm sommardag doften av slipers....hålla med, det var HEMMA.

Svara

Kommentarrubrik

Göran Johansson

Göran Johansson

En man har hört av sig till mig och kan göra följande klargörande: "Jag tror mig veta att det sannolikt är en man(dessvärre avliden) som heter Gilbert [som tagit bilderna]/.../ Jag pratade en del i telefon med honom för ca 7 år sedan har jag för mig, eftersom han visste att jag bodde i Huddinge med adress nära sin egen tidigare adress. Han hade egen firma och letade tomtmark i Huddinge när detta samhälle började att förtätas och köpte bl a en fastighet (som styckades av till ytterligare tre tomter har jag för mig). Han byggde ett fint hus med ett hisschakt, men han installerade aldrig någon hiss. Huset kom i moduler, adressen är: Almvägen 2. Han berättade att han när han var rätt ung jobbade åt någon ägare av en fotoaffär i Stuvsta, typ han tvättade bilar och så. Som betalning och tack för hjälpen fick han film av affärsinnehavaren. Denna film använde han för att dokumentera sin samtid, och jag minns att han berättade att han tog bilder från en brandstege vilket närmast blev som flygbilder. Han berättade om "L-huset" som fanns innan centrum byggdes mm och att Huddinge var byggt på sjöbotten samt att det var problem med avloppet. Han berättade även att han hade lämnat en stor mängd bilder till Huddinge kommun!"

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*