TV-villan på Sjövägen

tv-villaMinns ni TV-villan på Sjövägen? Den auktionerades ut tillsammans med två likadana hus i Stäket och Lomma till förmån för CP-skadade i Lennart Hylands program Stora Famnen 1959. Cerebral pares är ett samlingsnamn för ett rörelsehinder som orsakats av skada i hjärnan.   Auktionerna fick enorm uppmärksamhet i pressen – ni kan se flera exempel här. Att gå på visning kostade 1 krona och Huddingeborna vallfärdade till korsningen Sjövägen/Prästvägen. Den 31 maj sändes så auktionen i TV. Huddingevillan hade värderats högst, till 70 000 kr men budgivningen stannade på nästan det dubbla, 137 000 kr. En ansenligt summa på den tiden.

Tvilla2

Villorna uppfördes i en rasande fart, på bara några dagar och det talades därför följdaktligen om fuskbygge. Hur det var med den saken är oklart och kan vara bara elakt förtal. Huddingevillan stod i alla kvar i många år, men revs så småningom på 1980-talet om jag inte minns fel.

Tvilla1

Är det någon av våra (något) äldre läsare som har minnen av auktion och visning får ni gärna bidra! Klippen (uppifrån och ner) är hämtade ur Vårdkasen, Stockholmstidningen och Expressen. Den suddiga bilden längst ner – där radhusen på Gräsvägen och Lövängsvägen syns i bakgrunden –  är ur Stockholmstidningen.

Tvilla3

3 kommentarer

Kommentarrubrik

Hans Jacobsson

Hans Jacobsson

Hej! Jag bodde i TV-villan från 1965 till 1970. Ett problem var att huset byggdes på en betongplatta vilken inte hade pålats. Därav kom huset så småningom att sätta sig. Taket var platt och om jag inte minns fel hade det 3 graders lutning. När vi bodde där, jag och mina föräldrar, så hade huset satt sig så taklutningen var 0-1 grad. Eftersom taket var platt så var avrinningen måttlig ibland fick min pappa gå upp på taket med sopkvasten och borsta bort vattnet som blivit kvar. Någon gång läckte det i någon takpappsskarv och det upptäcktes först genom att det vävspända innertaket buktade och vi fick punktera det för vattenansamlingen skulle kunna rinna ut. Innerdörrarna gick bara ha i ett läge eftersom de åkte upp eller stängdes på grund av lutningen.  Om det stämmer det jag hörde senare att bottenplattan sprack och/eller själva huset så är väl det anledning till rivning eftersom all värme låg ju i golvet.

Svara

Kommentarrubrik

Sven-Eric Amren

Sven-Eric Amren

Huset måste ha varit väldigt tidigt med golvvärme.

Svara

Kommentarrubrik

Gunnar Edenvik

Gunnar Edenvik

Det var jag som rev ”Hylandskåken” och byggde ett nytt hus på pålad grund

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*