”Tråkiga” vykort från Huddinge

Postmuseum har på sin facebooksida denna sommar givit exempel på tråkiga vykort från svenska orter från A till Ö. Huddinge har inte funnits representerat i denna virala kavalkad men också vi har, som framgår nedan, stolta traditioner att försvara!

Ofta brukar det handla om vykort ”från den tid då man med stolthet skickade en hälsning med motiv från ett nytt höghus, en Konsumbutik, en vägkorsning eller en parkeringsplats” – som det heter i baksidestexten till en flera böcker som skrivits i ämnet. Visst är det lätt att raljera över tristessen och den inte sällan usla bildkompositionen. Men samtidigt tycker vi som är lokalhistoriskt intresserade att det nog är synd att produktionen av kort av denna typ nästan helt upphört.

Själv är jag särskilt förtjust i kort som består av flera bilder som tillsammans visar det bästa orten har att erbjuda. Som kortet från Trångsund överst, där två av bilderna kan sägas visa vägen därifrån! En annan subgenre är de kort där gångtrafikanter, malplacerade fordon, etc, till synes oförklarligt fått vara med i bild. Dessa kort ger inte sällan ett gåtfullt intryck. Ta kortet från Solfagravägen ovan: vart är mannen på väg, varför är han med och vad har han i portföljen? Eller vems är den ensliga PV:n utanför tingshuset nedan?

Bilderna uppifrån och ner: Trångsund, utgivare Trångsunds kommundelsförvaltning, foto Jan Asplund; Felmingsberg, utan uppgifter; Solfagravägen, Atelje Harling; Tingshuset, Larssons foto; Skogås, utan uppgifter;


2 kommentarer

Kommentarrubrik

Conny Emretzon

Conny Emretzon

PV:n var min och jag fick hämta den några timmar senare.

Svara

Kommentarrubrik

Göran Johansson

Göran Johansson

Jon ”Nalle” Skjönsberg har skickat följande kommentar med e-post som förtjänar att tas med här: Riktigt kul med er blogg om Skogås historia. Jag växte upp där på 60- och 70-talet även om det snart är 40 år sedan jag flyttade därifrån. Riktigt härligt att se de gamla vykorten. Jag har även tidigare i år kommenterat fotona. Under rubriken "”Tråkiga” vykort från Huddinge” så finns det ett vykort där bildtexten är ”utan uppgifter”. Bilden är en väg med en röd bil och tre personer som går längs vägen. Den bilden är tagen ungefär vid det som idag är Storvretsvägen 38. Vägen hette Storvretsvägen redan då men jag vet inte om det fanns något gatunummer just då. Fotografen står med ryggen mot järnvägen (senare pendeltåg) och fotograferar mot Loftvägen där jag bodde mellan 1964-75. Som man ser på bilden så är de flesta husen på Loftvägen loftgångshus. Det röda huset man ser långt upp till vänster ligger på Härbrevägen. Den kiosk man ser på bilden var mycket populär bland oss barn och vi köpte ettöresgodis och senare femöresgodis där. Numera är det en parkeringsplats där kiosken stod. Huset som på bilden finns långt upp till vänster, dvs på Härbrevägen, återkommer även på det vykort som kommer längre ned på sidan. Dvs det vykort som är uppdelat i fyra mindre foton med bildtexten ”Skogås”. På det vykortet ser man det röda huset på bilden längst ned till höger. De tre övriga bilderna på det vykortet är; (foto längst upp till vänster) vy på Loftvägen taget från en balkong på punkthuset Loftvägen 12, (foto längst ned till vänster) kyrkan i Trångsund, (foto längst upp till höger) Foto taget på Skogåsskolan. Det för mig mest spännande fotot är ändå det foto som finns längst ned på din sida och där du skriver "Bilden från Loftvägen i Skogås nedan är från 1975 och är tagen av Ateljé Weloks.”. Huset man ser är Loftvägen 15, det hus jag bodde i. Mitt gamla pojkrum är bakom det fönster man delvis ser längst upp i vänstra hörnet på fotografiet. 1975, då bilden tog, flyttade dock familjen till Vallhornsvägen på andra sidan Skogås, så jag vet inte om jag bodde där när bilden togs. Kvinnan som drar barnvagnen kommer med stor sannolikhet ut ifrån barnvagnsgaraget och källaren som hade utgång på kortsidan där fotografen står.

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*