Tragedi i juletid

13Sundby infarten i snö 2Julen 1941 brann det gamla corps de logiet på Sundby gård ner. Det har tidigare, bland annat i Karin Hemtkes häfte om Sundby Gård – en gårds historia (Huddinge kommun, 1986), rått en viss förvirring kring år och datum för katastrofen. Men Backspegeln har hittat ett gammalt pressklipp som visserligen är daterat för hand men med hjälp av vilket vi nog kan sluta oss till att det inträffade natten till lördagen den 27/12 1941 med start ca 00:30.

sundby00016Den ståtliga byggnaden från 1700-talet, tre våningar och 22 rum ödelades fullständigt på två timmar. Brandkåren var på plats först efter en kvart och då stod inget att rädda av huvudbyggnaden. Omfattningen av brandkårens insats, som sträckte sig över två dagar,  framgår av det utdrag från insatsrapporteringen vi hämtat ur arkivet (lilla bilden). insatsrapport00018De boende på gården: familjen Malm, tjänstefolk och tillfälliga gäster över julen, räddades dock och ekonomibyggnaderna klarade sig utan skador. I elden förstördes bl a ett dyrbart renässansskåp, medan aktier och andra värdehandlingar, liksom kontanter, förvarades på bank i Stockholm. Elden utbröt i en mellanvägg i anslutning till en rökgång. Ni kan läsa mer om förloppet i pressklippet härintill. Vilken tidning det är hämtat från framgår inte. Klicka på bilderna för att göra dem läsbara.

10Sundby eller

Fotografierna är hämtade ur familjen Bångs fotoalbum. Troligen tagna av godsägaren själv, Lars-Gustaf Bång. Familen Bång ägde gården fram till 1917. 1926 köpte direktör Carl Malm Sundby. 1950 köpte sedan kommunen gården men Malm kvarstod som arrendator fram till sin död en bit in på 50-talet.

14Sundby interiör

6 kommentarer

Kommentarrubrik

Carina Hillman

Carina Hillman

Kul att läsa och se bilder från gamla Sundby. Lars Gustaf Bång var min mammas farfar. Hon hette Bång som ogift. Därför undrar jag var man får tag i boken som nämns?

Svara

Kommentarrubrik

Göran Johansson

Göran Johansson

Tyvärr är Karin Hemtkes häfte om Sundby utgånget. Men det finns på biblioteket!

Svara

Kommentarrubrik

gunnel jacobsen

gunnel jacobsen

Det har berättats att en brandman drunknade när man högg hål i isen för att få vatten att spruta med. Vem vet mer om det?

Svara

Kommentarrubrik

Anders Åhlfeldt

Anders Åhlfeldt

Alldeles fantastiskt! Jag hade inte en aning om att det funnits en så pampig byggnad i Huddinge. Jag antar att vägen på bilden mot Orlången är densamma som idag (?). Då förstår jag var byggnaden en gång stod. Lite vill vänster i bild ser man, på berget på andra sidan sjön, Balingsta kvarn (antar jag) som står kvar än idag tack vare utförda renoveringar. Nuvarande Värdshuset torde befinna sig rakt "under" kvarnen i bild.

Svara

Kommentarrubrik

Åke Blomqvist

Åke Blomqvist

Jag har själv 2 ex om Sundby och jag tror att Hembygdsföreningen också har ngt eller några överex. Åke

Svara

Kommentarrubrik

Jonas Jansson

Jonas Jansson

Vilken tragedi! hade varit kul om det funnits kvar ... så många av Huddinges fina gårdar som är borta idag. Skulle vara obetalbart och få se en bild av Gladö innan det försvann på 1890-talet. Har Sundby häftet i pdf format om någon är intresserad.

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*