Trafiksäkerhet på 60-talet

såg300011Ur bildarkivet vill vi uppmärksamma ovanstående bild i dag. Den är tagen i korsningen Huddingevägen och Sågbäcksvägen/Lännavägen. Det som först slår en är hur förändrat allt är idag. Jämför med färgbilden nedan. Vinkeln är bara möjlig att få från något av klassrummen i skolan men det får duga. Sedan börjar man titta lite närmare på bilden. Vad är det som har hänt? Tydligen en bilolycka av något slag. En Volvo har hamnat i diket, en Fiat står övergiven i körbanan, en bärgare är på plats … På bilden finns ett datum angivet: 16/10 -68. Vi tittar i kommunens förträffliga pressklippssamling och hittar orsaken. Två av Sågbäcksskolan elever har skadats i en bilolycka vilket utlöst en spontan demonstration bland elever och personal. Se mer i klippet från DN längst ner (klicka för att göra läsbart). Vi kan konstatera att denna allvarliga händelse ledde fram till att vi åtminstone har rödljus i korsningen idag. Är det någon som var med denna dag och kan berätta mer? Använd gärna kommentarsfältet för att bidra.

såg1

Med uppmaningen att ta det lugnt i sommartrafiken tar nu Backspegeln lite ledigt och återkommer senare i sommar!

såg200010

2 kommentarer

Kommentarrubrik

Lasse Jansson

Lasse Jansson

När det nya gymnasiet öppnade 1972 byggde man gångbron över Huddingevägen. Rektor Jan Rosengren uppmanade ofta eleverna att använda bron i stället för att gå på övergångsställena.

Svara

Kommentarrubrik

Anders Åhlfeldt

Anders Åhlfeldt

Lasse. Jag antar att "det nya gymnasiet" är detsamma som nuvarande Sågbäcksgymnasiet? Det kallades ursprungligen för Yrkesskolan, därefter Fackskolan och sedemera Sågbäck. Jag fick för mig att Jan Rosengren var rektor för Kvarnbergsskolan (Huddinge försöksgymnasium ?!?) och att rektorn på Sågbäck var Linus Nygren. Men jag kan ha fel. Hursomhelst; korsningen, (Sågbäcksvägen/Huddingevägen) var inte trafikljusreglerad och var därför farlig. Det inträffade tyvärr många incidenter.

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*