Tore och Goldis i Ormen Långe

dnormenI år är det 50 år sedan Ormen Långe började byggas i Masmo. Då menar vi inte de sex punkthus som stod där redan utan givetvis det 300 meter långa slingrande lamellhuset. Inflyttningsklart var det i maj 1964. Arkitekt var Andreas Carstens och byggherre Huge. Fastighetsbeteckningen var från början Solgården men i folkmun ändrades det genast till Ormen Långe, efter det berömda vikingaskeppet.

Ormen Långe är ett av de mest kontroversiella och omdebatterade byggprojekten i kommunens historia. Debattens vågor stod höga i stockholmspressen. Ormen Långe blev själva symbolen för det socialt undermåliga byggandet: fort, mycket och ogenomtänkt, enligt kritikerna. I kommunalhuset orsakade bygget en intern kris inom socialdemokraterna. En fraktion inom partiet, ledd av Sune Tidefeldt, ville att hela byggplanen skulle arbetas om. Så blev det inte, majoriteten inom partiet ledd av ordförande Nils Eliasson, vann och arbetet påbörjades.

Debatten tystnade emellertid ganska snart efter det att huset börjat fyllas – folk verkade faktiskt trivas här! Flera familjer intervjuades i pressen. Så var fallet med Tore, Inger och Goldis Östlund som kom nerflyttades från Medelpad. Ta er tid med att läsa artikeln från Dagens Nyheter den 31 mars 1964 här intill. (Klicka på den två gånger så blir det förstorad och skarp).
Drygt trettio år senare 1995 följdes artikeln upp i boken Huge bygger Huddinge. På frågan om hur de trivts alla dessa år och om de funderat på att flytta, svarar Tore och Goldis nekande: Vi har bott i samma lägenhet hela tiden och har aldrig haft en tanke på att flytta. Härifrån flyttar vi först när det blir dags för en servicelägenhet. Men inledningsvis var det ändå vissa problem: Det var som att komma till en byggarbetsplats. Huset var kringgärdat och det fanns en vakt som vi fick övertyga om att vi skulle bo i huset, berättar Tore

Inte riktigt lika prydligt som på arkitektmodellen nedan alltså.

ormen

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*