Tingshuset sjunker!

tingsart200103Huddinge Centrum och Tingshuset är ju som bekant byggda på gammal sjöbotten, området heter ju trots allt Sjödalen! Under 1970-talet pågick till synes ständiga insatser för att säkra den då bara drygt tioåriga bebyggelsen. Specialister konsulterades, geotekniska undersökningar gjordes, schaktning, pålning och grundförstärkningar utfördes. Värst utsatt var nog ändå Tingshuset på motsatta sidan om järnvägen. Huset blev rentav en riksbekant symbol för Huddinge. Hösten 1972 blev läget plötsligt akut. Byggnadsstyrelsen kallade till krismöte med berörda myndigheter och beslut fattades om utrymning.

Ni kan läsa mer om detta i Expressenartikeln från 18 oktober längst ner (klicka för att göra den större). Bilden på flyttbilen högst upp är hämtad ur Aftonbladet samma dag och vykortet nedan är taget av Ragnar Larsson 1959.

tingshus00101

Tingshuset byggdes 1959 och invigdes året därpå. Arkitekt var Karl J Karlström. I boken 1900-talsarkitektur i Huddinge, utgiven av kommunen under Arkitekturåret 2001 heter det: ”att byggnaden har 1960-talets förenkling i storlek och form men däremot har det kvar 1950-talets omsorg i detaljer och materialval. Rättegångslokalerna var de modernaste i landet med flera tekniska finesser.” Stora salen pryds bland annat av en stor väggmålning signerad Einar Forseth, väl värd att se om ni har möjlighet.

Tingshuset byggdes för tre myndigheter: polisen, åklagarämbetet och domsagan. När huset utrymdes flyttades verksamheten till Fittja och Årstadal. De två vid tillfället arresterade glömdes inte bort utan flyttades till Södertälje. Förstärkningsarbetena pågick till 1974. Idag huserar där helt andra hyresgäster och den vackra tingshusskylten är nedtagen – men i folkmun är och förblir byggnaden ändå Tingshuset.

tingsart00102

1 kommentarer

Kommentarrubrik

Susanna

Susanna

Så länge som Huddingevägen gick precis utanför så kändes det i tingshuset när tyngre trafik körde förbi, huset gungade till lite. Men även sedan Huddingevägen flyttades så fortsatte sprickorna att spridas.

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*