Tågsammanstötning 1908

SJÖ10400004Med anledning av det urspårade tåget mellan Stuvsta och Huddinge tidigare i veckan vill Huddinge 150 påminna om den stora tågsammanstötningen år 1908. Ur Hembygdsföreningens årsskrift 1979-1980 citerar vi ur Lars E. Erikssons artikel om Huddinge station:

Den 19 september 1908 inträffade en olycka i kurvan norr om bangården, där dubbelspåret inte var färdigt. Ett godståg till Stockholm skulle stanna på stationen och där möta ett snälltåg till Malmö. Föraren av godståget uppmärksammade inte stoppsignalen utan passerade stationen varefter tågen kolliderade. Tre passagerare och en konduktör skadades och de materiella skadorna uppgick till 210 000 kronor. Resenärerna togs om hand på stationen, där E. G. Gustafsson Gavenius då var stins.

Att händelsen var av vikt visas av de två vykorten som är hämtade ut kommunens bildarkiv. Fotografiet visar arbetet med uppröjningen på spåret mellan stationen och Döda bron.

SJÖ10300003

3 kommentarer

Kommentarrubrik

Gunilla Wastesson

Gunilla Wastesson

Apropå incidenter vid järnvägen: vid något tillfälle fick jag höra att det finns någon gammal myt att det var ett lok som sjönk i leran någonstans vid Huddinge station i järnvägens barndom och alltså ska finnas begravt i leran än idag. Någon som hört det förr? Hur kan denna myt ha uppstått? Eller ska vi förvänta oss att ett lok påträffas vid kommande markarbeten när Huddinge centrum ska utvecklas?

Svara

Kommentarrubrik

Gunnel Jacobsen

Gunnel Jacobsen

Det var nog inte ett lok, men en vagn med fyllningsmaterial för att bredda banvallen, lär ha placerats på ett sidospår över en natt och då ha sjunkit ner i den "bottenlösa" marken. Även det är bara en hörsägen, men låter mer trolig än den med loket. Gunnel Jacobsen

Svara

Kommentarrubrik

Fredrik Thoren

Fredrik Thoren

Lok eller vagn, men även jag hörde detta i mina yngre år. När jag senare körde taxi i slutet på åttiotalet träffade jagen en gammal farbror boende i Tullinge som varit stins i huddinge och jag frågade honom om detta. Han kunde bekräfta att ett lok sjunkit genom banvallen alldeles strax söder om kyrkan under tiden då hans far som varit lokförare arbetade. Myt eller inte ? Konstigt är det isåfall att inget dokumenterats om händelsen

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*