Svartvik

Svartvik 200034Området Svartvik i Huddinge  som är en del av Orlångsjö är nog ganska okänt för de flesta Huddingebor. Det är vackert beläget vid Farstanäset alldeles intill Stockholmsgränsen.

Svartvik har sitt namn efter två dagsverkstorp (Stora och Lilla Svartvik) under Ågesta Gård och återfinns i husförhörslänger från 1751. Detta enligt böckerna Torp och gårdar i Huddinge och Jordbruk och tvätterier i Huddinge (bägge utgivna av Huddinge Hembygdsförening, 1999 respektive 2008). De båda torpen lades sedan samman till ett. Själva manbyggnaden brann ner på 1970-talet men en ladugård finns kvar och är i dag förråd till ett ridstall.

Svartvik 300035

Svartvik fick redan 1944 en byggnadsplan avseende permanent bebodda villor men kom länge att domineras av fritidshusbebyggelse. Under 2016 kommer området emellertid att detaljplaneras, vilket innebär ytterligare utbyggnad av vägar, vatten och avlopp.

Svartvik 500037Svartvik 400036

I ovan nämnda böcker om torp, gårdar och jordbruk illustreras Svartvik med en enkel tecknad skiss samt en bild på det nya bostadshus som ersatt torpet efter branden. Om det betyder att fotografier av den ursprungliga byggnaden saknas vet jag inte. Jag har i arkivet hittat ett kuvert med bilder från Svartviksområdet. Om något av dessa visar själva torpet är tveksamt, men Backspegeln tar tillfället i akt att publicera några fina bilder av ett naturvackert område. Bilderna är sannolikt från 1940-50-tal och saknar uppgift om fotograf.

Svartvik100033

2 kommentarer

Kommentarrubrik

Peter Hellberg

Peter Hellberg

Hej Har ett fotoalbum med många foton på manbyggnaden på Svartvik och närliggande område. När brann manbyggnaden ner under 1970-talet?

Svara

Kommentarrubrik

Jonas J Farsta Hembygdsförening

Jonas J Farsta Hembygdsförening

Hej Peter, Det låter jättespännande! Vi i Farsta Hembygdsförening är jätteintresserade av bilder på hur Svartvik såg ut innan branden. Finns det möjlighet att kika på bilderna?

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*