Stuvsta på 1920-talet

Enkvist3I kommunarkivet finns en pärm med gamla fotografier som hittades när man renoverade en fastighet på Hjortvägen i Stuvsta. Marita Nyberg lämnade dessa skatter till kommunen 1987. Bilderna är från 1910- och 20-talen och är tagna av Nils Enkvist, en av sönerna i familjen. Motiven utgör mest familj och vänner till vardags och fest men ger också en känsla av ett framväxande samhälle, ett slags nybyggaranda, egnahemsrörelsen. Familjefadern hette Ivar Enkvist och jobbade som ortopedskomakare på Bergsgatan på Kungsholmen. Familjen bodde först i Älvsjö men köpte 1918 tomten Hjorten 5 i Stuvsta. Sten Lennblad som jobbade på kommunens kulturförvaltning påbörjade ett intervju- och forskningsarbete om och med några av personerna på bilderna. Om detta blev klart vet jag inte men en utskriven intervju med Björn Enkvist (son till Ivar) och dennes maka Elsa ger i alla fall intressanta hågkomster av 1920-talets Stuvsta. Nedan publicerar vi ett par utdrag. Bilderna föreställer uppifrån och ner: Interiör från skomakeriet på Bergsgatan – i mitten Ivar Enkvist; Holgerssons taxi; skogsbrand vid Mårdvägen, obebyggd då samt husbygge, kvarteret Hjorten 5, en av pojkarna är Björn Enkvist.

Enkvisr2
Björn Enkvist: Det här var ju den första taxin i Stuvsta, chaufförerna hette Holgersson tror jag och här uppe vid Stuvsta station. Och den använde vi ofta, vi grabbar. När vi skulle dansa åkte vi till Hagen i Älvsjö och då körde man gamla Huddingevägen och då gick vägen över järnvägen, Nynäsbanan, och där var det en liten backe upp och en backe ner på andra sidan, det var precis som en uppbuktning som järnvägen låg på. Vi satt och retade Holgersson då, att: Hur fort kan den här bilen gå? Och han körde så mycket han kunde och suffletten var uppfälld och vi åkte rakt igenom, rakt upp genom suffletten. Den var gammal och sliten av sol och vind, så vi vart stående i baksätet. Skojiga upplevelser
Lennblad: Det var inget exklusivt att åka taxi? Ni kände honom?
E: Ja, det var billigt som bara den. /…/
L: De här taxibilarna dom stod uppställda nånstans i Stuvsta
E: Ja han stod vid station ibland men för det mesta fick man ringa efter honom så kom han och körde och det var ju billigt. Efter honom kom det en som hette Erlandsson tror jag det var.
L: När ungefär var det här?
E: Det här det var väl omkring -22, -23 kanske.

Enkvist1
L: Branden! På 20-talet så där nån gång.
E: Ja det var det, i början. Man tog ruskor då och slog på elden för det bar en sån här markeld, men rätt som det var, eftersom det var varmt på sommaren tände ju även träden, de släpper ju terpentin, barrträden, så det kunde ju bara flamma till så brann träden upp. Då körde dom vakten med hästar, pappa han fick låna en häst och hade en stor tunna på. De var ju skämtsamma alla de där herrarna – skulle de köra ikapp med vattnet – tunnan var ju kvar men vattnet hade ju skvätt ur. Men då fick man doppa ruskorna i vattnet och så fick man slå – och den begränsades ju sedan helt. Elden stannade kvar på berget.
L: Det var uppe på Hjortvägen också?
E: Ja det var kvarteret Mården där uppe.
L: Då gick man man ur huse?
E: Ja det var varenda en som såg det, kom rusande från när och fjärran och hjälpte till. Brandkår fanns det inte på den tiden.

Enkvist4

3 kommentarer

Kommentarrubrik

gunnel jacobsen

gunnel jacobsen

Hej Göran! Härligt jobb du håller på med och härligt att det finns folk som lämnar in sina bilder. Jag är förvånad över att du kallar familjen Enkvist. Har du sett det i albumet eller är det bara en felskrivning? Jag har en intervju med Elsa Engkvist i Huddinge Hembygdsförenings årsskrift 2007-2008 och enligt henne hette de alltså Engkvist med ett -g-

Svara

Kommentarrubrik

Göran Johansson

Göran Johansson

Hej Gunnel - i albumet står det mestadels Enkvist utan g, men vid några av bilderna står Engkvist. Vilket ska det vara tro?

Svara

Kommentarrubrik

gunnel jacobsen

gunnel jacobsen

Jag försöker skicka en S-valsedel från Stuvsta municipalfullmäktige. Skomakare Ivar Engkvist står som 8:e namn stavat med -g-. Jag tycker det är bevis nog./gj

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*