Stationssamhället

station
Vissa gamla bilder kan man stirra länge på. De stimulerar fantasin och får tankarna att börja vandra. Ibland, särskilt om man upplevt den tid som avbildas, kan de väcka upp minnen som man trott för alltid varit försvunna. Ovanstående bild på Huddinge stationsområde är en sådan. Vi vet inte vem som tagit den och inte precis när, kommunarkivet har den bara på en ganska dålig fotostatkopia, men ändå…

Bilden synes vara tagen från taket på den gamla brandstationen. Till höger syns punkthuset vid Fullersta torg. Eftersom torget stod klart 1952 kan vi någorlunda tidsbestämma bilden. Det vilar något stillsamt över scenen. Morgonrusningen är över, cykelparkeringen är knökfull; det är cyklar överallt! Prydligt uppställda. Enstaka människor rör sig mot stationsbyggnaden och kiosken utanför. Väntsalen och perrongen verkar tomma, restaurang Uddens uteservering ligger öde i vårsolen. Bord och stolar står lite huller om buller – det ser inte riktigt ut som om den på allvar tagits i bruk för säsongen. En kall vår? Kanske beror det på de grävarbeten som pågår utanför? På andra sidan järnvägen har ännu inte förändringens vindar svept in. Inget modärnt centrum, inget Domusvaruhus, inga snabbköp i sikte. Liggande skyskrapan med bensinmack, frisersalong och café på hörnet ligger alltjämt kvar. Längre bort syns Larssons villa på Lillhemsvägen med affär med ordet FOTO i stora bokstäver på fasaden. Om bara några år skulle området på andra sidan järnvägen som bekant förändras från grunden, men det är en helt annan historia.

Bilden nedan är ett valhänt försök att fånga motsvarande motiv idag. Vinkeln, lite snett uppifrån, går inte att åstadkomma idag eftersom brandstationen är riven och huset som står i dess ställe har portkod!

station 2

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*