Stadighs och andra livsmedelsbutiker

Vi skrev ju i vårt förra inlägg (om Reynols Livs) att uppgifterna om gamla lanthandlare och livsmedelsbutiker ofta är knapphändig. Ett undantag kan var Stadighs affär i Hörningsnäs. Detta tack vare en omfattande intervju som Gunnel Jacobsen och Bernt Mattson gjorde 1979 med Togo Stadigh (1904-1984), vars far öppnade Stadighs livs i närheten av Lännavägen ca 1908. Intervjun finns utskriven i kommunarkivet men har också i stora delar tryckts i Alf Nordströms bok om Huddingeprofiler, 1992.  Stadigh d ä hade en liten speceriaffär på Götgatan då han kontaktades av tomtförsäljare från Hörningsnäs. Mark införskaffades och hus byggdes under förespeglingen att hela området skulle exploateras. Det tog nu några år och kundunderlaget var inledningsvis knappt. Det löste man genom utkörningar med häst och vagn till kommunens mer avlägsna och lantliga delar. Ett slags ambulerande livsmedelsbutik helt enkelt. Med tiden växte Hörningsnäs till sig och lönsamheten gjorde det onödigt med den uppsökande verksamheten. Nu arbetade far, son och en springpojke i affären. Med tiden blev Stadighs en renodlad livsmedelsaffär men länge hade den lanthandelns typiska utbud av hästskor, träskor, kol och koks, takpapp, fotogen …

Stadighs Livs lades sedan ner i Hörningsnäs kring 1950 men Togo flyttade så småningom verksamheten till Rådsbacken i alldeles nybyggda lokaler, ordnade av ingen mindre än Nils Eliasson. Redan 1959 upphörde dock Togo med verksamheten helt och tog istället anställning i partihandeln i Slakthusområdet.

Om övriga butiker i denna kavalkad vet vi inte alls lika mycket. Här hoppas vi på hjälp med eventuella hågkomster och information från vår kvalificerade läsekrets. Hör av er – gärna i kommentarsfältet nedan – om ni vill bidra!

Bilderna visar uppifrån och ner: Stadigs Livsmedel, Hörningsnäs (1912); Backens Livs i Flemingsberg med Grindstugan t v (1947), blev redan 1950 Konsumbutik; Aronsson Livsmedel, Källbrinksvägen 13 (1950); Topasens livsmedel, 1941, oklart var denna låg; Flodströms livsmedelsbutik i  hörnet Stationsvägen/Stuvstavägen; 1937; Hellstens livsmedel, Stuvsta, 1951. Samtliga bilder ur Ragnar Larssons bildarkiv i kommunarkivet.

 

3 kommentarer

Kommentarrubrik

Segelberg Lotta

Segelberg Lotta

Aronssons på Källbrinksvägen hette Fullersta Fruktis (eller frukthandel kanske?) när jag var barn på 70-80-talet. Där köpte jag lösgodis ibland och de hade en hel del livsmedel. Finns det bilder på Stures livs, längre ner på Källbrinksvägen? Låg i en gul trävilla. De körde ut mjölk och annat med bud under 70-talet till grannskapet. De sålde godis och annat över disk på utsidan till alla ungar från Källbrinksskolan som kom dit på rasterna. Var nödvändigt med utvändig kiosk eftersom det var så många som snattade inne i butiken annars.

Svara

Kommentarrubrik

Olle Mannberg

Olle Mannberg

Aronsons livs hette Fullersta Livs och innehavaren hette Eriksson när vi flyttade till Krokvägen 1956. Eriksson, vars förnamn jag aldrig hörde, var en vänlig man med en Volvo Duett som han körde hem varor med. Han ombesörjde även morgonleveranserna av mjölk som stod på en grindstolpe när man vaknade. I början glasflaskor så småningom tetror som fåglarna emellanåt hackade sönder om de fick stå för länge. Som jag minns det hade butiken tre avdelningar, mjölk, bröd och specerier men gjordes någon gång på 60-talet om till snabbköp.

Svara

Kommentarrubrik

Mats Engqvist

Mats Engqvist

Hej, Topasens livs fanns kvar när jag var 5-7 år (1960-63) och låg på Prästvägen 3 eller 5, i korsningen med Mossbrännevägen. Ägaren flyttade sedan verksamheten till Vikingavägen i fastigheten Brynjan, där blev det en mer eller mindre godis o tobaksaffär som man utnyttjade flitigt under åren på högstadiet (Kvarnbergsskolan 1970-72)

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*