Södertörnsderby i Björkängshallen

hockey100029På söndag startar Hockeyettan södra med en riktig kanonmatch i Björkängshallen. Ett äkta södertörnsderby mellan Huddinge Hockey och Södertälje. I serien spelar även andra (tidigare) storheter som Hammarby och Väsby. Vi få hoppas på en bra start och en lyckosam säsong för laget.

Huddinge 300002Huddinge Ishockeyklubb kom till efter en utbrytning ur Huddinge IF. Bildandet skedde 8 januari 1950. Drivkraften bakom bildandet var Wilhelm Wallenkampf. Han var både ordförande och lagledare/tränare för det nya hockeylaget. Som alla lag i regionen fick man börja i Stockholmsserien klass 3 och redan första säsongen vann man sin division. Åren efter hemfördes klass 2 respektive klass 1. Under 1950-talet nådde man så småningom division 3 som utgjorde tröskeln till den mer seriösa och nationella ishockeyn. Under 60-talet fortsatte klättringen uppåt i seriesystemet. Ett par gånger har man snubblat på mållinjen till dåvarande elitserien, allra närmast kanske 1978 då man med ett futtigt måls marginal tappade elitserieplatsen till Örebro. Om klubbens kanske mest kända match mot AIK i Globen har vi skrivit den 7 mar 2013 i denna blogg.

Huddinge 200001Huddinge IK är med rätta berömd för sin fina ungdomsverksamhet som numera även inkluderar flicklag. Egen hockeyskola startades på 60-talet och de stora framgångarna skördades från 1970-talet och framåt. 1974 vann ett Huddingelag för första gången S:t Erikscupen, något som under 50- och 60-talen närmast uppfattades som en utopi. Ungdomsverksamheten har producerat en rad spelare för det egna a-laget. Spelare som sedan vandrat vidare till elitserieklubbar, landslag och NHL. Nämnas bör Kent ”Lill-Kenta” Johansson, Michael Nylander, Mikael Johansson, Richard Franzén, Nichlas Falk och Björn Nord bland många andra. Laget har tränats av en rad kända profiler som Curt Lindström, Lars-Gunnar Jansson, Lasse Falk, Ingvar ”Putte” Carlsson och naturligtvis Bengt ”Nicke” Nilsson som var aktiv som spelare, tränare och ordförande från 1954 fram till sin död 1994.

Klubben har genom åren spelat sina hemmamatcher på lite olika platser i kommunen. Man började nere i Sjödalen, först i själva Sjödalsparken mittemot Klockarvägen 3-7, därefter på ”kyrkplan” på Kommunalvägen nedanför församlingshemmet. På 60-talet kom så Björkängens IP vid Sjövägen 23 till och på samma tomt byggdes Björkängshallen 1977/78.

Matchbild nedanför k00004

Föreningens arkiv som finns i kommunarkivet omfattar 2,5 hyllmeter och saknar dessvärre mycket av det äldsta materialet men innehåller framför allt en fina foto- och pressklippssamlingar. Ni ser några exempel här. Uppifrån och ner: ungdomshockey på planen nedanför kyrkan, foto Gilbert Ljungqvist; pressklipp rörande klubbens arenabekymmer innan Björkängens IP kom till, okänd tidning 1967; en korv i pausen, foto Fredrik Funck 1986 samt matchbild nedanför kyrkan, foto Gilbert Ljunqvist, troligen sent 50-tal. Bilderna går att klicka på för att göras större.

(Källa: Huddinge Hockey 50 år – från kyrkan till Globen 1950-2000, utgiven 1999 samt Huddinge Hockeys arkivförteckning)

 

2 kommentarer

Kommentarrubrik

Göran Johansson

Göran Johansson

Anders D H Pemer vill kommentera följande: Texten som citeras från Huddinges jubileumsbok om 50-talets första tabellplaceringar var tyvärr felaktig. I mitt statistikarbete till samma bok upptäckte jag vidden av det här med *utbrytning ur Huddinge IF*. Men ingen med helhetsgrepp noterade mina nya inskickade tabeller och bad den andre skribenten modifiera sin artikel om 50-talet. Det nya Huddinge IK behövde aldrig starta i en lägsta division som ny klubb, man hade i själva verket brutit sig ur Huddinge IF 8 januari 1950 och kunde överta dess plats i seriesystemet redan till spelåret 1949/50, som då ännu inte hade startat. Första resultatet jag sett i serien är från 16 januari, men två av matcherna i den serien har jag ännu inte hittat vare sig speldag eller ens resultat från - en förlust mot IK Mockasinen och en vinst mot Storängens SK - så det är oklart hur snart efter utbrytningen seriespelet startade. HIK började i själva verket med att åka ur klass 2. Huddinge IF hade startat i kvalifikationsserien 1946/47, och sedan genom avancemang spelat i klass 3 1947/48 och klass 2 1948/49. HIK:s vandring uppåt inbegrep sedan seriesegrar i klass 3 1950/51 och i klass 2 1951/52, men bara andraplats, dock avancemang trots det, i klass 1 1952/53. Första division 3-säsongen med bl a Lasse "Maffe" Ljungman värvad från AIK (som gjort flest mål i samma landskamp, tolv mål i Sverige-Belgien 24-1 i VM 1947) blev det respass men året därpå togs en serieseger i klass 1 då i stället. Sedan har Huddinge alltid varit i tredjedivisionen som nu, eller andradivisionen. Mest i andra.

Svara

Kommentarrubrik

Malin Tuvesson

Malin Tuvesson

Fullkomligt älskar dom här gamla idrottsbilderna! Skulle verkligen vilja se fler med fotboll och tennis!

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*