Skolfoton

Skolfoto300003Skolfotograferingen har en lång tradition i Sverige. Tidigare var det oftast en lokal fotograf som kallades till skolan för att fotografera av klasserna antingen sittandes i klassrummen eller uppställda på skolgården. Från 1950-talet professionaliserades branschen och företag som enkom sysslade med skolfotografering bildades. Sedan dess har utvecklingen gått fort framåt och elever och lärare erbjuds idag en mängd olika fotoalternativ vid skolfotograferingar. Så många och så dyrbara att företeelsen alltmer är ifrågasatt. Skolfoton har blivit en skuldfälla och många menar att det rimmar illa med kravet på att skolan ska vara avgiftsfri och lika för alla. – Det finns tydliga direktiv från våra politiker att skolan ska vara kostnadsfri. Vi sysslar med kunskap, fotografering är business, menar bl a en rektor på en skola i Landskrona.

Skolfoto400004

Hur som helst blir gamla skolfoton med tiden kulturhistoria och är en viktigt historisk källa. Inte minst för släktforskare.  Tyvärr finns dessa inte så ofta bevarade i skolornas arkiv eftersom de inte, så att säga, hör till skolans verksamhet. Här kommer i alla fall ett litet urval bevarade klassbilder från Huddinge genom åren.

Bilderna uppifrån och ner: Vårby Skola ca 1900; Balingsta Skola, okänt år; Kyrkskolan  respektive Segeltorps Skola 1957/58 samt Tomtbergaskolan 2002/03.

Skolfoto200002

Skolfoto100001

 

5 kommentarer

Kommentarrubrik

Ywonne Koinberg

Ywonne Koinberg

Så himla roligt med gamla skolkort. Känner ingen på de gamla fotona, jag föddes 1956 men klasskortet i Tomtberga är min sons klass som är födda 1992, tyvärr är inte sonen med.

Svara

Kommentarrubrik

Kjell Johansson

Kjell Johansson

Kul. Jag gick i parallell klassen till den i Kyrkskolan 1957-58. Hade Synnergren som lärarinna. Hennes man blev senare svensk ÖB.

Svara

Kommentarrubrik

Pia Isaksson

Pia Isaksson

Jag minns Dagmar Tolefors hur hon stod rak i ryggen vid katedern och lärde oss inte bara att läsa och skriva utan också andra nyttiga saker, t.ex. hur man håller i saxen när man ska ge den till en kamrat – fäll ihop saxen och håll handen runt skänklarna och hur man tar emot betyget – tag emot kuvertet med höger hand, lägg över det i vänster hand och tacka sedan läraren genom att ta i hand och niga eller bocka. Hon visade oss också noga hur vi skulle sitta vid fotograferingen – ena underarmen på bänken och den andra armen ovanpå. Bakgrunden hämtades ur materialförrådet, den är en plansch med motivet Palestina på Jesu tid.

Svara

Kommentarrubrik

Bo Österberg

Bo Österberg

Minnen från ett Huddinge som försvunnit kommer när jag tittar på dessa gamla kort. Gick själv i Hörningsnässkolan 58 eller 59. Cyklade från Videvägen, lång uppförsbacke innan man kom fram. Sen Tomtberga med Winberg och Renke, som lärare. Att jag kommer ihåg namnen beror på att jag inte gillade dem. Sillen hade vi slöjd och en gympalärare som kastade nyckelknippan på dem som inte var uppmärksamma. Kvarnbergsskolan och därefter Källbrink. Måste ha slängt eller tappat mina gamla kort och försöker leta via nätet.

Svara

Kommentarrubrik

Dick Floding

Dick Floding

Är det någon som kommer ihåg lärarinnan Renke?

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*