Samebyn i Paradiset

same200010Paradisets skogar i Hanveden är Huddinges största sammanhängande skogsområde och anses vara länets äldsta boplats. Området har sitt förpliktande namn efter torpet Paradiset som idag fungerar som raststuga och som startpunkt för ett flertal vandringsleder inom Hanvedens skogsområde. En av dessa vandringsleder heter Sameslingan och utgör en ca 5 km lång vandring bland annat i anslutning till sjöarna Trehörningen och Långsjön (inte att förväxlas med sjöarna med samma namn i Stuvsta/Snättringe).  Sameslingan heter så för att det tidigare fanns ett sameläger vid sjön Trehörningen. Vid området där Ugglekojan ligger finns de sista resterna av de en gång stolta planerna på ett samiskt centrum, till stor del skapat av eldsjälen Aslak Partapuoli. Drivande i tillkomsten var Same Siita, en förening för samer i förskingringen som bildades redan på 1940-talet. På 1950-talets mitt fick föreningen arrendera marken kring Trehörningen av dåvarande ägaren Stockholms Stad. Numera tillhör marken Huddinge Kommun. Man började därefter planera för en sameby med plats för kåtor, kyrkkåta, visthusbod, brunn och en samlingsstuga m m. Särskilt många av dessa byggnader kom inte till och 1970-talet markerar en nedgångsperiod i verksamheten. Till slut revs det förfallna samelägret 1994.

same300011Vill ni läsa mer om samelägret rekommenderas en fyllig historik från Föreningen Paradiset Hanvedens vänners hemsida (http://www.paradiset-hanveden.se/his.html). På hemsidan kan ni också läsa mer om Paradisets historia och om vandringslederna i området.

Bilderna är tagna ur en broschyr från 1960-talet, hämtade ur Föreningen Paradiset Hanvedens vänners arkiv som finns bevarat i kommunarkivet. Som synes vajar grannkommunens flagga på flaggstången. Pressklippet är ur Aftonbladet 28 april 1967. Som vanligt går det att klicka på bilderna för att förstora.

same4

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*