Reynols livs

Vi har ju tidigare uppmärksammat förändringarna i detaljhandeln med fokus på nya innovationer som snabbköp och stormarknader, men ganska okänsligt lämnat det som i och med förändringarna kom att försvinna – i detta fall de lokalt belägna lanthandlarna. Lanthandlarnas (eller de privatägda livsmedelsbutikernas) historia i kommunen är svår att följa. De har i allmänhet inte lämnat något material efter sig. Ibland kan de spåras bara genom en annons i någon tidning, ett sparat kvitto eller kanske ett fotografi. Men att det funnits många butiker i kommunen utanför stora centra eller kedjor som Coop eller Ica är alldeles klart. Hans Björkman har i en sammanställning han gjort hittat inte mindre än 13 privata livsmedelshandlare i enbart Stuvsta under 1940/50-tal.

Denna gång ska vi ägna oss år Reynols Livs och om ett par veckor återkommer vi med en kavalkad av bilder på andra livsmedelsbutiker från förr. Vi kan ju inte ensidigt gynna Reynols!

I pressklippet härintill, om Reynols livs, (ur DN/Storstockholm, 14 augusti 1968), får vi ta del av varma hågkomster men också prövningarna i en förändrad omvärld. Enligt föreståndaren Tyra Reynols har dock stormarna ridits ut, kunderna har med tiden återvänt från snabbköpsbutikerna. Kundkretsen är trogen.

Det hindrar inte att Reynols livs tog ner skylten 1971, delvis på grund av ett inbrott. Inledningsvis säger Tyra att man skulle kunna skriva en hel roman med roliga minnen från Holmgård. Någon roman blev det nu inte, men väl en småskrift utgiven av Huddinge hembygdsförening 2004, författad av Tyras dotter Jill Reynols-Carlsson. Reynols livs låg i hörnet Holmgårdsbacken/Holmgårdsvägen. På en promenad i området nyligen kunde konstateras att byggnaden nu är riven. Men det var nog inte så länge sedan – se bilden från Eniros karta längst ner. Det är väl det man kallar vackert förfall. Är det någon som vet när byggnaden försvann?

Bilderna uppifrån och ner: pressklipp ur DN 1968; annons ur tidningen Vårdkasen 1950, bild på Reynols hämtad från internet, fotograf och årtal okänt samt bild från Eniro. Bilderna går att förstora genom att trycka på dem.

4 kommentarer

Kommentarrubrik

Segelberg Lotta

Segelberg Lotta

Hej! Då önskar jag få läsa om Stures livs på Källbrinksvägen. Har många minnen därifrån :)

Svara

Kommentarrubrik

Göran Johansson

Göran Johansson

Hej Lotta! Hittar dessvärre inga bilder från Stures.

Svara

Kommentarrubrik

Ylva Reynols

Ylva Reynols

Hej, byggnaden revs våren 2019 pga av att den var dålig. Jag och min bror var där och tittade en sista gång då vi har bra kontakt med nuvarande ägare. Ylva Reynols/ Barnbarn till Thyra och Axel

Svara

Kommentarrubrik

Peter Carlsson

Peter Carlsson

Delar av butikens inredning finns hos Huddinge Hembyggnadsförening, uppbyggd i Lidret på Sundby Gård (några km utanför Huddinge centrum). Skriften som Jill Reynols finns där också, om den inte är slutsåld.

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*