Restaurang Udden

fullersta
”Det finns en särskild stämning på vissa förortskrogar. Udden är en sådan. Matsalen vittnar till en del om ett slags övergivenhet, som om den får sköta sig själv. Den luktar gammal rök, gammal svett, gammalt fett utan att för den sakens skull kännas obehaglig, snarare tvärtom. Den ende kyparen har inte bråttom och klockan fem på eftermiddagen är det oftast halvtomt. Någon enstaka pensionär är kanske redan på plats, en och annan arbetslös invandrare. Stället vibrerar inte av liv, det andas lugnt.
Det är en krog som följer med kunderna, inte en krog som kunderna får följa efter. På helgerna lever den upp, under veckan sjunker den i dvala.
Den finns där och den har alltid funnits där. Det är dess mest framstående merit.”

-Theodor Kallifatides, Ett enkelt brott, Albert Bonniers förlag 2000

udden1

Restaurang Udden låg vid Fullersta Torg. Numera huserar en grekisk restaurang i lokalerna. Ursprungligen drevs restaurangen av Huddinge kafé- och restaurangbolag med kommunen som huvudägare. Efter lönsamhetsproblem gick bolaget i konkurs 1957. Lokalen utarrenderades då och restaurangrörelsen kunde fortsätta. Namnet Udden går tillbaka på en udde i den insjö som för länge sedan låg på platsen för det nuvarande torget. Långt senare låg på platsen en lanthandel med namnet Udden. Fullersta Torg stod klart 1952.

udden2

Bilderna, dels en interiörbild från restaurangen och dels en bild på torget med Udden i högra hörnet, är tagna på 1950-talet av Ragnar Larsson. Teckningen överst är något redigerad och hämtad från en annons i Vårdkasen 1952.

2 kommentarer

Kommentarrubrik

charlotte.wallenkampf@hotmail.se

charlotte.wallenkampf@hotmail.se

Vad har ni för meny? Vigsel 1/6. Mvh Charlotte

Svara

Kommentarrubrik

Ulla

Ulla

Här bjöd min tilltänkta man mig på middag på 70talet. Nu är vi här igen. Jättetrevligt.

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*