Ralph Erskine och Huddinge

ARKM.1986-122-0527Den engelskfödde arkitekten Ralph Erskine är i Huddinge mest förknippad med bostadsområdet Myrstuguberget som tronar över Albysjön. Området som stod färdigt 1986 har plats för mer än 400 bostäder. Men denna gång ska vi berätta om ett långt tidigare och mer anspråkslöst byggprojekt signerat Erskine.

Erskine_ladan_1945aErskine, som kom till Sverige under andra världskriget inspirerades av funktionalismens idéer och formspråk. Han kom att stanna i Sverige, bilda familj och först slå sig ner i Huddinge där han byggde sin första egna, mycket enkla bostad. Vintern 1941-42 fick paret Erskine erbjudandet att få disponera en bergstomt i Djupdalen söder om Lissma. Det blev platsen för bostaden, sedemera benämnd ”Lådan”. Stugan uppfördes i sann återvinningsanda, med sten från platsen, tegel  från en övergiven brännugn i närheten och armeringsjärn hämtat från en gammal järnsäng. Andra byggnadsmaterial köptes på kredit och transporterades  med hjälp av häst och släde. Huset innehöll endast ett rum på 6 x 3,6 meter, men det rymde alla viktiga funktioner genom fiffiga konstruktioner. Mitt i stugan fanns den stora eldstaden, som fungerade som rumsdelare. Verandan var vänd mot söder och uppglasad för att kunna släppa in ljus och värme. Gavlarna målades i Falu rödfärg, resten av väggarna oljades. Makarnas dubbelsäng kunde hissas upp i taket eller omvandlas till soffa. Ralph Erskine hade även sin arbetsplats i huset och när ritbordet inte användes fälldes det upp mot väggen. Snacka om ”compact living”.

Lådan_Erskine”Lådan” saknade elektricitet, vatten och WC. Vatten hämtades i en källa vid huset. Paret Erskine bodde under fyra år i huset tillsammans med sina två döttrar. Sedan användes huset som sommarstuga, men förföll så småningom. Långt senare har husets historiska värde uppmärksammats och 1989 återuppbyggdes ”Lådan” på Lovön i Ekerö kommun. Bilderna är tagna av Sven Fröström 1942 och finns idag på Arkitektur- och designcentrum. Bilderna går att klicka på för att göra större. Observera att upplösningen är lite varierande. Vill ni se fler foton på ”Lådan” (och för den delen andra foton från Huddinge) finns de att tillgå på sajten Digitalt Museum (http://digitaltmuseum.se).

ARKM.1986-122-4576

 

2 kommentarer

Kommentarrubrik

Malin Tuvesson

Malin Tuvesson

Snygga och intressanta bilder!

Svara

Kommentarrubrik

gunnel jacobsen

gunnel jacobsen

2016 02 19 Huset i Djupdalen ritade Erskine på beställning åt B von Platen, sin egen Låda fick han tillåtelse att bygga på Oscar Börjessons och gården Solängens mark. Det står mer i boken "Lisma i Huddinge".

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*