Prestigematch på Stuvsta IP

Dagens inlägg utgår från ett Ragnar Larsson-foto från 1933 och den mycket omfattande bildtext som medföljer bilden. Jag undrar om inte text och bild varit införd i någon tidning. Oklart vilken dock. Texten läses med fördel högt, med tidstypisk journalfilmsröst.

Stuvsta IP 100001

Deltagarna i fotbollsmatchen mellan lärare och målsmän voro inte större antagonister än att de läto sig ”knäppas” på samma plåt. Den stora idrottsfesten på Stuvsta Idrottsplats med Huddinge skolors idrottsförening som arrangör blev verkligen en i ordets allra bästa bemärkelse lyckad tillställning. Tusentals personer hade strömmat till för att få vara med om arrangemanget, och de erlagda tributerna för att få komma in på platsen blevo så många att nettot väl täcker kostnaderna för den planerade simkursen – det var ju huvudsakligen för det ändamålet, som festen kom till stånd. Givetvis fingo de många åskådarna full valuta för sina utlagda pengar, och man torde inte misstaga sig, om man lite till mans höll fotbollsmatchen mellan lärarelaget och målsmännens elva och med kommunalkamrerare J.R. Nyborg som domare för middagens clou. Resultatet blev, att målsmännen segrade med 1-0 efter mållös första halvtid. De båda lagen hade – för att nu tala ”riktigt” idrottsspråk – följande sammansättning; Lärarna: fr. vänster: G. Fritzell, T. Bodlund, L. Nygren, fröken M.L. Veyler, G. Israelsson. G. Asplund. G. Eriksson, fröken A-G. Bengtsson, S. Zetterlund, H. Claesson, F. Lindqvist och domare: J.R. Nyborg. Målsmännen: K.E. Pilgren, N. Alm, H. Johansson, Greta Larsson, N. Malmqvist, Oscar Bengtsson, H. Kjellgren, Axel Nilsson, Kurt Anderson, fru Helga Zetterlund, Johan Andersson.

Stuvsta IP 200002

Stuvsta idrottsplats kom till stånd 1932 efter flera års, till stor del, ideellt arbete. Marken som Stuvsta Idrottsförening tilldelats av municipalsamhället dög inte till villatomter. Det var sankt och unket. Dränerings- och diktningsarbeten krävdes. Därför tog arbetet med att färdigställa platsen många år och mycket slit. Men bra blev det! Ni kan läsa mer om Stuvsta IP i Hans Björkmans förträffliga bok ”Stuvsta – väster om Huddingevägen” (2010). Bilden ovan är ett vykort i form av en flygbild, år okänt men sannolikt 1940-50-tal. (Foto: Aero Nord). Kommunstyrelsen beslutade för ett par år sedan om utökande av idrottsplatsen. En ny idrottshall med ungdomsgård och en del andra ombyggnadsarbeten finns i planerna.

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*