Petad av ”petmojen”

KM+71165Dagens inlägg kan sägas beröra ett teknikskifte inom telefonin och konsekvenserna av detta. I och med införandet av telefoner med fingerskiva (eller petmoj) möjliggjordes automatiseringen av telefontrafiken. I detta fall var USA förgångare där de nya telefonerna började införas kring sekelskiftet 1900. I Sverige lär det ha dröjt ända till 1920-talet innan automatiseringen inleddes och ännu 1942 fanns de gamla växlarna kvar. Åtminstone i Huddinge – om man får tro bildtexten till fotografiet till här nedan.

tele1Bildtexten lyder: 1942 31 december. Den avgående telefonstationsföreståndaren i Huddinge Carl Andersson blev på nyårsafton tackad för sin mångåriga tjänst. Tacksamma abonnenter överlämnade en större penningsumma och blommor. Hr Andersson har innehaft tjänsten i nära 30 år. I och med petmojens intåg blev han entledigad från sin befattning.

tele2Frågan är dock om mannen på bilden verkligen är hr Andersson? På den stående bilden härintill, som uppenbarligen är tagen vid samma tillfälle omnämns det äldre paret som föreståndare herr o fru Engqvist. Mystiskt. Är det någon som vem som är vem? Jag lutar nog att Andersson inte finns med på bild.

Vilka de 7 telefonisterna är förblir obekant – om inte någon känner igen en gammal släkting på bilden? Längst ner ser ni en bild av paret Engqvists villa på Hjortvägen som också utgjorde telefonstationen. Bilderna är tagna av Ragnar Larsson.

Ivar Engqvist var också skomakare och om honom kan ni läsa i ett inlägg från 2 oktober. Om Stuvsta telefonistation står även att läsa i Hans Björkmans: Stuvsta väster om Huddingevägen och i Huddinge Hembygdsförenings årsskrift 2007-2008

tele3

 

3 kommentarer

Kommentarrubrik

Lasse Jansson

Lasse Jansson

Vilken adress låg telefonstationen på?

Svara

Kommentarrubrik

Göran Johansson

Göran Johansson

På Hjortvägen. Vet ej vilket nummer men det ska vara i hörnet av Grindstuvägen.

Svara

Kommentarrubrik

gunnel jacobsen

gunnel jacobsen

Det är inte så ofta jag läser backspegeln, men nu hade jag litet tid över. I en av Huddinge hembygdsförenings årsskrifter finns en intervju med Elsa gift Engkvist. Det är hon som sitter som nr tre från höger bland telefonisterna och hon gifte sig med med en av sönerna Engkvist. I en annan årsskrift, 2011-12 finns en berättelse om telefonstationen i Nyboda och en bild av Carl Andersson och fyra av hans telefonister

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*