På bio i Huddinge

bio2I årets första inlägg behöver vi hjälp med att skriva Huddinges biografhistoria. Bilden härintill är hämtad från Huddinge Tidning 1924 och visar Huddinge Biografteaters program. Men var låg denna byggnad?

bio3Ska man gå på bio i Huddinge idag är det ju Heron City eller Huddinge Filmstudio på Bio Hjärtat som gäller. Men hur var det förr? Här behöver vi lite hjälp. Är det någon som har koll på vilka biografer som funnits i kommunen och kan dela med sig av egna erfarenheter? Vi känner till att Fullersta, Stuvsta och Segeltorp har haft egna biografer – men har det funnits fler? Kanske har ni minnen av Tarzanmatinéer på Fullersta bio, bioklubbsvisningar av ryska 3-timmarsepos i gymnasiets aula eller från besök på näraliggande förortsbiografer som Focus i Hagsätra, Rondo i Högdalen eller Fanfaren i Farsta. Hör av er och bidra gärna med berättelser eller rentav bilder i kommentarsfältet.

Fotot längst ner visar interören från Fullersta bio vid tiden för invigningen 1933 och är hämtad ur KF:s arkiv. Vi har skrivit mer om byggnaden i ett ilägg från 9 oktober 2013. Filmaffischen med Elisabeth Taylor är också från Fullersta bio – hämtad ur ABF:s arkiv.

Interiör2Fullerstabio

4 kommentarer

Kommentarrubrik

Kjell Johansson

Kjell Johansson

Jag och Eva Högdahl har författat ett häfte om Huddinge Folkets Hus. Den föreningens verksamhet har i stort varit biovisningar i Fullersta/Sjödalen. Jag och Simon Andersson startade Filmstudion som var en fortsättning av SSUs filmverksamhet på Kvarnbergsskolan. Hälsningar Kjell Johansson

Svara

Kommentarrubrik

Bertil Gelius

Bertil Gelius

Gröngölingarna, på baksidan och övervåningen på Liggande Skyskrapan var den första biograf som jag stiftade bekantskap med. Kommer dessvärre inte ihåg vilka filmer jag såg, men det var väl barnfilmer kan jag förmoda. Kanske Chaplin, Helan och Halvan, men jag tror inte att det var så dramatiska filmer annars.

Svara

Kommentarrubrik

Göran Johansson

Göran Johansson

Bidrar med några biominnen från facebookgruppen Du vet att du är från Huddinge .... Det kan bara vara Fullersta bio, biografen där jag såg mitt livs första matiné på 50-talet. Roligt att det fortfarande står Fullersta Bio på fasaden, fast det var massor år sedan det visades någon film där. Trist förresten att vi inte har någon biograf i Huddinge, som visar nya filmer, som i Tumba t.ex. Jag minns Fullersta Bio som körde söndagsmatinéer sent 60-tal. Biljetterna kostade en krona har jag för mig Jag minns bion oxå, samt godisgubben med en låda som han gick runt med. Jag köpte alltid godis av honom. Kommer inte ihåg vad godisarna hette, men det var små hårda karameller i papper med olika smak på. Fullersta bio gav mig mitt första biobesök, 1940 eller där omkring. Snövit, blev ganska så skrämd, ville nte gå på bio på länge. Enl förvaltare Oscar Nilsson i Stuvstabolaget blev Stuvsta bio färdig 1928. Jag har varit på Stuvsta bio det så kallade "hönshuset" på 50 talet där var det härliga matiné Föreställningar. Jag gick även i Fullersta bio. Det var tider det. Hette det inte "Hönsoperan"?

Svara

Kommentarrubrik

gunnel jacobsen

gunnel jacobsen

Jag tror det är biografen i Hörningsnäs . Den låg till höger om Lännavägen från Kvarnbergsplan, i anslutning till rektor Claessons tomt. Hörningsnäs municipalsamhälle bildades först, redan 1915 för den allmänna rösträtten.

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*