Ögonblick – Fotografier ur Karin Boyes liv

Fullersta Gård visas fram till 15 februari en fotoutställning om Karin Boye som består av bilder som Boyekännaren Pia-Kristina Garde skänkt till kommunen. Utställningen berättar om de människor som stod Boye nära och bilderna skildrar henne själv: ”tillsammans med familj, vänner och kärlekar”. På gården finns även den permanenta installationen ”Klädd i resdräkt” som innehåller Karin Boyes egna teckningar, möbler, fotografier, litteratur och korrespondens.

fullersta-gard-ogonblick-karin-boye Karin Boyes anknytning till Huddinge är ju ganska begränsad. Under några ungdomsår på 1910-talet bodde hon med familjen i Huddinge, innan studierna tog henne till Uppsala.

1927 flyttar man slutligen från kommunen efter faderns död. Björkebo00012Tiden i Huddinge kan ändå sägas vara formativ. Högst upp i en kammare alldeles under taket tillkom en del av de dikter som skulle inrymmas i författarens debutsamling Moln (1922).  I år är det 100 år sedan familjen flyttade in i  villan i Solgård, ungefär där Sjödalsgymnasiet nu står. Adressen var Tvärvägen 7 och huset döptes snart till villa Björkebo.

Huset är dessvärre sedan länge rivet och det är ont om foton på Björkebo. Bilden härintill är tagen ur en bok och togs nog ursprungligen på 60-talet strax före hela härligheten revs.  Högst upp syns fönstret till kammaren. Mannen som skymmer utsikten är Bo Setterlind. (Klicka på bilden om du vill ha den större). Bilden på Boye ovan är hämtad ur utställningen.

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*