Nygammalt på Kommunarkivet

IMG_0036När man på 1980-talet skrev böckerna om Huddinges historia eftersöktes saknade äldre kommunala handlingar med ljus och lykta. Det ryktades om att äldre kommunala arkivalier förvarades i en övergiven ladugård och sedan försvann när hela rasket revs. Men nu verkar viktiga delar ha dykt upp.

Att handlingar från äldre tid på detta sätt ”får fötter” är ingen ovanlighet i en  liten kommun som Huddinge en gång var. Någon förvaltning i egentlig mening fanns inte på den tiden utan politikerna hade s a s kontoret på fickan. Därför är det inte ovanligt att arkivet spreds på flera platser och en del har nog dessvärre förkommit.

För några veckor sedan fick vi ett mail med ungefär följande innehåll:

I mina föräldrars hem hittade jag och min bror en klädkartong, fylld av gamla handlingar. En gång frågade vi vår far var de kom ifrån. Han berättade att han hittade gamla handlingar i en gammal lada på en bondgård någonstans vid Kvarnbergsplan, tillsammans med en massa skräp i början av 1960-talet. Bondgården revs för byggande av en skola.

Nu har en resa till Täby Kyrkby företagits (där handlingarna på krokiga vägar hamnat), kaffe med dopp har intagits, gamla minnen om Huddinge behandlats och så, framför allt, har handlingarna omhändertagits. De visar sig bestå av inbundna protokoll från kommunalstämman 1863-1876 och 1886-1898, kommunalnämnden 1863-1885 samt en bunt lösa handlingar motsvarande ca 200 sidor med korrespondens ställd till fattigvårdsstyrelse och kommunalnämnd, räkenskaper samt utdrag ur taxeringslängder mm. Vi lovar att återvända till delar av innehållet när vi hunnit läsa.

IMG_0035

1 kommentarer

Kommentarrubrik

Jonas Jansson

Jonas Jansson

Wow! ser fram emot info om vad som stod i dessa handlingar :-) Vore kul om det fanns något om Gladö och Uppsala som det annars inte verkar finnas så mycket info om vad som hände när dessa torp/gårdar fanns och varför de försvann.

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*