Nya böcker om Huddinge

Lisma00001Att intresset för Huddinges historia är stort kan ju uppfattas som något av en truism för läsarna av denna blogg!  Men särskilt många böcker om trakten skrivs det faktiskt inte. På ”lokalhistoriska” hyllan nere hos bokhandlaren i centrum står nästan idel Stockholmslitteratur.

Desto roligare då att kunna konstatera att det nu i vår kommer inte mindre än två böcker om Huddinges historia. Åke Sanell har skrivit en bok om municipalsamhället Segeltorp åren 1924-1952.  Boken är utgiven av Segeltorps Kulturförening och Åke berättar mer om sitt arbete med denna vid en tillställning i Magasinet vid Juringe Gård söndagen den 29 mars. Läs mer på föreningens hemsida (http://www.segeltorpkultur.se/). Att Segeltorps förhållande till kommunen stundtals varit lite ansträngt framkommer i pressklippet ur Stockholmstidningen 1951 längst ner.

En flitig lokalhistoriker är ju Gunnel Jacobsen (senast aktuell med en bok om Snättringe och Långsjö) som denna gång skrivit en vacker bok om Lisma som ges ut av Huddinge Hembygdsförening (omslagsbild högst upp). Lissmas historia är lång och intressant. Visste ni t. ex. att gården under andra världskriget fungerade som ett uppsamlingsläger för sovjetiska soldater som flytt ur tysk fångenskap?

Observera att ingen av dessa böcker ännu är utgivna. Vi återkommer med närmare presentationer när vi har läst dem! Under tiden kan ni ju be tidigare nämnda bokhandel i centrum beställa dem hos utgivarna och därmed återställa ordningen på den ”lokalhistoriska” hyllan.

segeltorp00002

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*