Liggande skyskrapan

sky 400012Affärshuset som förr låg ungefär vid ena hörnet  av nuvarande Huddinge centrum har med åren fått en nästan mytiskt klang. Många känner till smeknamnet ”Den liggande skyskrapan” – många fler än de som hann se huset innan det försvann.

sky 200010Huset, som kan sägas vara Huddinge första egentliga centrumbildning, började sin bana som en liten kiosk med servering, vilken uppfördes av affärsmannen Oscar Andér i mitten av 1920-talet. Kiosken kompletterades snart med en bensinstation och så småningom med två separata förlängningar. Om Andér som var såväl missionär, politiker som entreprenör i oljebranschen, har sonsonen Bo Andér skrivit boken Farfar steg alltid upp klockan fyra (www.bod.se, 2012). Väl värd att läsa för den med intresse för Huddinges historia.

Affärshuset kom med tiden att innehålla häpnadsväckande många olika verksamheter: möbelaffär, syateljé, skoaffär, bosättningsaffär, färghandel, m.m. Tror ni mig inte kan ni studera annonsen från Vårdkasen härintill. Dessutom fanns där ett postkontor och rentav en kindergarten som drevs i Röda Korsets regi.

sky 300011Just färgaffären var upphovet till den brand som förstörde delar av byggnaden den 27 december 1955.  Elden förmodades ha uppkommit i husets pannrum, skadorna blev omfattande och i branden omkom en man som befann sig i tunneln under järnvägen. Ni kan läsa mer i pressklippet från Aftontidningen. Klicka på bilden för att bättre kunna se texten. Några större tankar på renovering och upprustning tycks därefter inte ha förekommit. En ny tid med nya krav och ett nytt centrum var i antågande. 2-3 september 1961 invigdes det nya centrumet och redan i början av oktober revs ”Den liggande skyskrapan” slutgiltigt. På dess plats uppfördes så småningom bland annat ett EPA-varuhus. I pressklippet från Vårdkasen längst ner (nr 10 1961) ser vi hur rivningen påbörjats.

Fotografierna är tagna av Ragnar Larsson och visar dels skyskrapan i vinterskrud (oklart vilket år) samt spontanbad utanför Centralcafeet till följd av översvämning 1930.

sky 500013

sky 100009

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*