Kvarnen på Kvarnberget

perols300010Idag ska det handla helt och hållet om ett foto på ett objekt som det tidigare saknats kända bilder av. Bilden föreställer två personer framför vad som påstås vara kvarnen på Kvarnberget. Men kan det stämma? Personen som skänkt bilden till kommunarkivet är idag 85 år gammal. Mannen och kvinnan på bilden är hennes farföräldrar som var födda 1873 respektive 1877. Kvarnen på Kvarnberget tillhörde Stuvsta by och Stuvsta gård och lär ha förfallit ungefär under senare delen av 1800-talet. Mer än så vet jag inte. Om vi tänker oss att personerna på bilden är i 25-årsåldern är det i alla fall fullt möjligt.

image003Är det någon som vet hur kvarnen såg ut. Jag har jämfört med bilder på Balingsta kvarn och kan konstatera att den är det i alla fall inte. Vad som finns kvar av kvarnen idag har tidigare uppmärksammats i ett inlägg från 16 juli 2013. Kommentera gärna inlägget om ni har någon ytterligare information kring Kvarnbergets kvarn.

Givaren av bilden har uppmärksammat att kommunarkivet gärna tar emot Huddingebilder som bedöms vara av allmänt intresse.  Det kan mycket väl vara privata bilder som visar familj och vänner men i någon igenkännlig Huddingemiljö. Om du inte vill lämna ifrån dig dina bilder, så kanske du kan tänka dig att låna ut ditt fotoalbum till oss. Vi skannar då in de fotografier som intresserar oss medan du får tillbaka dina originalbilder. Läs mer i uppropet här intill, klicka för att göra bilden större.

1 kommentarer

Kommentarrubrik

Göran Johansson

Göran Johansson

Tydligen är det problem med kommentarfunktionen. Gunnel Jacobsen har hört av sig via e-post och vill tillägga följande: Du har rätt, hittills har vi inte sett någon bild av kvarnen vid Stuvsta gård. Kan du försöka få kvarnmodellen daterad? Det är särskilt kul med fönstret med 5 små rutor över dörren. Ett typiskt "ovanför-dörrfönster" för att få in ljus i det utrymme som fanns innanför. Det går kanske att gå upp på berget och försöka känna ingen berghällen utanför ingången.

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*