Kvarnbergsskolan får ansiktslyftning

kberg 300003Den som har haft vägarna förbi Kvarnbergsskolan har sett att det är en stor renovering/ombyggnad på gång. Vi läser på skolans hemsida att en rad tillfälliga paviljongmoduler har monterats upp och ställts på skolgården som en följd av detta. Gamla Kvarnbergare anar genast oråd och minns den närmast permanenta paviljong som tidigare stod mot Östergårdsvägen. Nåväl ombyggnaden är säkert välbehövlig och efterlängtad.

Kvarnbergsskolan (eller Stuvstagårdsskolan som den benämndes under projekteringen) invigdes 7 september 1958 av ecklesiastikminister Edenman. Skolan var avsedd för cirka 1000 elever inom enhetsskolans högstadium men plats gjordes redan från starten för det då planerade försöksgymnasiet som drog igång 1960. Om detta kan ni läsa i ett tidigare inlägg från 30 maj 2013. Invigningen bevistades av diverse fint folk, inte minst från våra vänorter Lyngby-Taarbaek, Helsinge och Askim. Middag intogs efteråt på restaurang Udden och långväga gäster inkvarterades på hotell Malmen.

Skolinvigningar stod som spön i backen under 1950-talet och det var inte alltid rikspressen uppmärksammade dessa. För invigningen av Kvarnbergsskolan var emellertid både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet på plats. Ni kan läsa en artikel ur den senare tidningen härintill (klicka för att förstora). Bilderna från skolan, som är ritad av K.W. Ottesen, är från tiden. Interiörbilden från aulan är tagen av Ragnar Larsson; på vykortet finns ingen uppgift om fotograf.

kberg 200002 kberg 100001

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*