Karta över Stuvsta

Karta Stuvsta00013I dagens inlägg tittar vi lite närmare på en karta över Stuvsta, sannolikt från mitten av 1940-talet. Man skulle ju gissa att mycket i denna del av Huddinge är sig likt men jämför man med en karta från idag har ändå mycket förändrats. Av anmärkningarna nere till höger kan vi sluta oss till att Kynäsområdet är under exploatering. Jag rekommenderar starkt att ni klickar på kartan och studerar den mer i detalj. Har ni en modern karta tillhands kan jämförande studier göras. Många vägar har bytt namn, andra har kommit till och del har försvunnit. Stora delar av området mellan Kynäs och Stuvsta Gård är ännu obebyggt. Västergårdsvägen bara en liten krok. Notera särskilt Huddingevägens gamla sträckning ner mot nuvarande Huddinge centrum. Den sista biten motsvarar ju dagens Kommunalvägen.

Bilden här nedanför visar en gatuvy från Segersminne, närmare bestämt Fågelvägen. Fotograf är Ragnar Larsson och bilden är tagen 1955.seger

Dessutom visar vi en favorit i repris. Redan i juni 2013 visade vi denna knappt tio minuter långa reklamfilm från Stuvsta Fastighets AB, som finns i kommunens arkiv. Bolaget bildades 1910 i syfte att stycka av och sälja tomter tillhörande Stuvsta Gård för egnahemsbebyggelse. I filmen (som är från 1928) möter vi ett ungt par i jakt på boende. Efter ett utsiktslöst sökande i den omoderna innerstaden styr man ledd av en reklamaffisch mot framtidssamhället i municipen Stuvsta. Kommunikationerna är utmärkta får vi veta. Fördelaktiga ekonomiska kalkyler förevisas, jämförelser görs med boende i staden. Som om inte detta vore nog delges vi det något förbryllande argumentet att just Stuvsta är idealiskt för barn på grund av sin (unika?) blandning av barr- och lövskog!

Vill ni läsa mer om Stuvsta rekommenderas Hans Björkmans två bildmättade böcker från 2010 om Stuvsta väster respektive öster om Huddingevägen. Dessa finns bl a att köpa i kommunens reception.

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*