Ikea Kungens kurva 50 år

ikea interiörNu i sommar, mitt i semesterstiltjen, passade Ikea Kungens Kurva på att fylla 50 år. Den 18 juni 1965 slogs portarna upp till vad som skulle bli företagets största varuhus (31 000 kvadratmeter vid öppnandet). Succén var omedelbar, över en halv miljon besökare första halvåret. Den runda byggnaden, själva signaturen för Ikea, ritades av Claes Knutsson, med tydlig inspiration från Guggenheimmuseet i New York.

Och nu när Ikea ska bygga nytt på platsen är det oklart vad som händer med den runda byggnaden. Den är inte som många tror K-märkt men har enligt Stockholms länsmuseum ”högt kulturhistoriskt värde”.

ikeadn00008Annonsen gällande själva invigningen publicerades i Dagens Nyheter och är hämtad ur tidningens webarkiv. Om ni klickar på den kan ni hjälpligt läsa vad där står. Till exempel om restaurangen Gästabudet där det bland annat serveras gammaldags småländsk mat som kan sköljas ner med en flaska vin! Skärholmens tunnelbana (eller centrum för den delen) fanns ju inte ännu så de allmänna kommunikationerna gick över Fruängen. En buss avgick dessutom från Zinkensdamm. Övriga bilder visar exteriör och interiör från varuhuset. Fotograf okänd.

Ikeas etablering i Huddinge är ju en del i den infekterade markaffär som under några år rådde mellan Huddinge och Stockholm. Per Wirtén har i sin utmärkta bok Där jag kommer från (Bonniers 2010) berört denna och så sent som i mars i år hade Mitt i Huddinge en artikel i ämnet som finns på tidningens hemsida.

m�belvaruhuset ikea vid kungens kurva �r invigningsklart.

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*