Huddingeprofiler: the Shamrocks

shamrocks-Cadillac2-50Popbandet the Shamrocks, hemmahörande i Huddinge, tillhör samma 60-talsgeneration som Hep Stars, Tages och Shanes. Har du inte hört talas om dem är det kanske inte så konstigt – i Sverige nådde man nämligen inga större framgångar. Men faktum är att Shamrocks sannolikt var det internationellt mest framgångsrika svenska bandet under 60-talet!

Bandet bildades 1962 av kärnan Björn Wrangert och Jan Granath. Senare tillkom bland andra Dieter Feichtinger och Kent Risberg. Gruppens förebilder uppdaterades tidigt från Shadows till Beatles och framgångarna lät inte vänta på sig. 1963 blev man först korade till ”Stockholms Beatles” och som lök på laxen därefter till ”Nordens Beatles”. Debutsingeln kom 1964 och senare samma år följdes den av en inspelning av Vince Taylors hit Cadillac. Men på Tio i Topp ville det sig inte, Hep Stars spelade som bekant också in Cadillac och fick sitt stora genombrott med låten.

Ridå, skulle man kunna tro. Men bandet hamnade snart på det internationella skivbolaget Polydor som satsade på gruppen. Man började turnera runt i Europa med berömdheter som Animals, Pretty Things, Manfred Mann och Johnny Halliday. Cadillac blev en stor hit i Frankrike och framgångar följde i en rad andra länder så långt bort som i Japan.

Vill ni läsa mer om gruppen föreslår vi den här siten: www.bn-beat.de. Det är ju ganska talande att denna sida är författad på tyska!

Tack vara gruppens internationella framgångar finns det mycket levande bilder att välja bland på Youtube. Vi väljer därför dels ett framförande av Nobody Cares About Me från 1967 och dels en längre ”turistfilm” från Paris 1966 där flera av gruppens låtar hörs samtidigt som grabbarna på sedvanligt 60-talsvis fånar sig framför kameran.

Bandet är fortfarande aktiva och kunde senast höras vid en popgala på Tyrol i Stockholm den 23 mars.

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*