Huddingeprofiler: Monica och Carl-Axel Dominique

Dominique300018Det är lite lustigt att man ofta tänker på paret Carl-Axel och Monica Dominique som ett gemensamt konstnärskap fastän de vid sidan av olika samarbetsprojekt har egna och vitt skilda karriärer. Carl-Axel är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och vida berömd för sina tolkningar av framför allt Olivier Messiaens pianomusik. Monica Dominique (f Danielsson) har gjort sig känd som jazzpianist, medlem av sånggruppen Gals & Pals och som revyartist hos bl a Hasse & Tage.

Mest kända är de kanske dock för sitt samarbete inom gruppen Solar Plexus som man bildade 1969 med Georg Wadenius och Slim Borgudd. Efter framgångarna med första skivan blev Wadenius erbjuden en plats i Blood, Sweat & Tears och Bosse Häggström från Made in Sweden hoppade på. Även Tommy Körberg som medverkat redan på den engelska versionen av första skivan blev nu en fast del av gruppen som i och med detta till 3/5 bestod av Huddingebor. Först 1973 spelade man för första gången i kommunen som framgår av pressklippet från Huddingeposten från 10/10 1973 nedan.

Dominique400019Till Huddinge flyttade paret 1963 och har sedan dess varit Apelvägen i Hörningsnäs trogna. Dominiques har alltid varit starkt engagerade i den lokala kulturen och inte minst miljön och förärades 1989 kommunens hedersstipendium för betydande insatser inom kulturlivet.

De fina bilderna på Monica och Carl-Axel är tagna av Lars Groth 1970 under repetitionerna av barnmusicalen En Månresa som framfördes i Skogås Fritidsgård detta år. Man repeterade med start 16.00 och framförde resultatet för föräldrarna 17.45. De deltagande uppmanades att ta med 50 öre till saft och bullar!

Dominique100016
Dominique200017
Ett inlägg om två musiker vore ju lite futtigt utan musikinslag. Vi har därför lånat två exempel från Youtube. Är ni intresserade av Solar Plexus finns det betydligt mer att hämta där. Det ena visar hela familjen Dominique (med minstingen Johannes på skallra) musicerandes till Charlie Parkers Ornithology och i det andra exemplet med Solar Plexus hörs framför allt Monica på Hammondorgel.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=QaujxOVZN98&w=420&h=315]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ZHx19XpDwrQ&w=420&h=315]

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*