Huddinge åren omkring 1950 – en historisk kavalkad

bokbild00001På 1970-talet, när Huddinges historia skulle skrivas, tillsattes en särskild historiekommitté för att genomföra projektet. Resultatet blev inte något tjockt praktverk utan istället i tio tunna volymer som behandlar historien ur olika aspekter. Böckerna gavs ut mellan 1981 och 1992 och finns att låna på biblioteket. I och med arbetet samlades fotografier och också en del rörlig bild in. Klipp ur en del av dessa smalfilmer användes i den videofilm ni kan se ovan. Dessa äldre filmer har titlar som Flydda tider, Kommunalhusets tillkomst, Kommunalfullmäktige sammanträder, Sista municipalsammanträdet och, håll i er nu, Medaljutdelning i kommunalhuset. Arbetet med att sammanfoga detta till en film gjordes 1988 av Ingvar Larsson, klipp och Gunilla Sandén, manus och speakertext och var en beställning av historiekommittén.

filmbildI filmen möter vi ett Huddinge på tröskeln till den moderna tiden. Municipalorganisationen håller på att fasas ut, ett nytt fint kommunalhus står färdigt och det byggs som aldrig förr. Bland berättarrösterna kan ni höra socialdemokraterna Wilgot Blixman som bl a var ordförande i fullmäktige fram till sin pensionering 1954 och Nils Eliasson, ordförande i kommunstyrelsen och en av arkitekterna i Huddinges snabba förändring under dessa år. Blixman talar här främst om flydda tider men var på många sätt den som överbryggade det nya och det gamla. Vill ni läsa mer om dessa herrar rekommenderas särskild del 10 i historiesviten, den om Huddingeprofiler. I ett annat avsnitt kan vi höra Sven X-et Erixson berätta om tillkomsten av den stora fresken i kommunhusets sessionssal.

Videofilmen har nu digitaliserats och finns, förutom här, också på kommunens youtube-sida. Tanken är att de gamla originalfilmerna på sikt ska digitaliseras i sin helhet, eftersom de innehåller en del material som inte använts i videon och att kvaliteten blir bättre om man digitaliserar från smalfilmen.

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*