Häradsvägen 2A

LAR 313En bild från 1948 och motsvarande motiv (så gott det går) i dag. Mycket är som synes förändrat. Här uppförs huset på Häradsvägen 2A som ni ser idag på färgbilden nedan. Huset som byggdes av kommunen huserade municipalläkaren och hyreslägenheter. stuvstakonsum00015Undervåningen hyrdes under många år ut till Konsum enligt fördelaktiga villkor. Köpmän i Stuvsta och inte minst den borgerliga oppositionen menade att den subventionerade hyran var ett exempel på otillbörligt gynnande.  Ni kan läsa mer i pressklippen från Expressen och Stockholmstidningen. Klicka för att göra bilden läsbar. Idag är som synes Konsum borta och i huset finns sedan länge en klädaffär. Huset bakom (Häradsvägen 2B), som syns i mitten av den svartvita bilden, står kvar men är idag helt dolt av 40-talsbyggnaden. Detta hus var tidigare privatvilla med idag finns här Balders Hage föräldrakooperativ. Till vänster på bilderna ser ni, då som nu, en fin 30-talsvilla: Lilla Berga.

Häradsvägen 2A

Somligt är förändrat annat sig likt. 1948 har kommunen ca 20 000 innevånare och växer så det knakar. Flerbostadshus börjar byggas som ett komplement till villaidyllerna. En ny tid är i antågande och med den ett nytt kommunhus – en symbol för det nya. Municipalsamhällena är (undantaget Segeltorp) upphörda. Kommunalnämndens ordförande sedan 1926 Wilgot Blixman ersätts av den yngre och moderne Nils Eliasson.

Bilderna är tagna av Ragnar Larsson 1948 och Göran Johansson 2015.

1 kommentarer

Kommentarrubrik

Anders Åhlfeldt

Anders Åhlfeldt

En fin byggnad tycker jag. Rent av vacker i sin enkelhet med rödtegel och brutet tak. Tyvärr kom den att hamna mitt i trafikkarusellen Stambane-/Härads-vägen/Stuvstaleden, förmodligen numera till förtret för de boende i de gissningsvis 6 - 8 (???) lägenhetsinnehavarna (men med tanke på takkuporna - har det möjligen kommit till ytterligare lägenheter?). Konsum, ja. Kommer jag ihåg sedan barndomen när man 1955/-56 gick till och från lekskolan i huset Stambanevägen 117 där Dannes Däck nu ligger. Tack och lov är ju numera - 67 år senare - all svåger-, ryggdunknings- och annan otillbörlig politik bara historia. Eller hur ..............????

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*