Gårdagens nyheter


Genom den s k Sverigeförhandlingen kommer som bekant Spårväg Syd byggas med start 2024 – en förbindelse mellan Flemingsberg och Älvsjö. Kommunen åtar sig å sin sida att bygga 18 500 bostäder till 2035 i spårvägens ”influensområde”. Enligt befolkningsprognoser förväntas vi vara närmare 150 000 invånare i kommunen år 2030.

I detta hisnande framtidsscenario kan det vara intressant att tänka på en tid när ”Blodpuddingen” vid Fullersta torg var kommunens högsta byggnad och ett under av modernitet. Den inrymde också, kan vi läsa, en av förorternas få spritrestauranger. Men redan i pressklippet nedan från 1954 talas om de skyskrapor som börjat byggas på andra sidan järnvägen … Klicka på bilden så är det lättare att se bildtexten. En sak är säker: också framtiden blir en gång gårdagens nyheter.

Vid Fullersta torg har Backspegeln stannat till flera gånger tidigare: i januari, april och september 2013 samt i februari 2016. Bilden högst upp är en av de ikoniska huddingebilderna med en fartfylld cyklist i rondellen framför torget, tagen av Ragnar Larsson. Teckningen är ur en annons från Vårdkasen 1952.

 

3 kommentarer

Kommentarrubrik

Anders Åhlfeldt

Anders Åhlfeldt

Jag tror att i den översta bilden är det Hillersta konditori längst upp i backen. I längan nedanför låg en musikaffär en gång i tiden, en zoo-affär om jag minns rätt samt SÅ Möbler på hörnan. Jag har också för mig att systembolaget låg här, granne med SÅ, men flyttade senare till hörnan mellan Fullerstatorget och "Blodpuddingen". Där blev det senare ett apotek, tror jag. Eller så låg apoteket där Indiska restaurangen är idag. På torget fanns det också en bank har jag för mig. En jätteöverraskning för mig är dock att Huddinge kommun drev krogen Udden. En spritrestaurang i kommunal regi??? Helt fantastiskt och varför? Udden ligger ju kvar i samma lokal som när huset byggdes. Skillnaden är nu att den heter Grekiska Kolgrillen och har den Indiska restaurangen som granne.

Svara

Kommentarrubrik

Anders Åhlfeldt

Anders Åhlfeldt

OK, jag hakar på eftersom ingen annan gjort det. Till vänster i alla bilder , främst den övre bilden, låg Gustavsons Herrekipering dit min mor släpade mig för att inhandla nya kläder. De flyttade senare till andra sidan järnvägen, Forelltorget, i huset där Synsam och apoteket Boots nu ligger. Just dessa lokaler tror jag. Längre upp på samma sida av Fullerstavägen låg fiskaffären med stort F. De hade det mesta i delikatessväg. Flyttade sedan, när Matte "Fiskis" tog över, till butiken där Teknikmagasinet nu befinner sig. Tyvärr la fiskaffären ned. De hade ett bra utbud av fisk och skaldjur.

Svara

Kommentarrubrik

Owe Widercrantz

Owe Widercrantz

Till de lokaler på Fullersta torg som senare hyste apotek och systembolag flyttade posten från den s.k liggande skyskrapan på andra sida järnvägen. Den skulle rivas för att senare lämna plats för ett modernt centrum. Året var 1953 då jag fick mitt först jobb där som brevbärarbiträde för en månadslön på 380 kr. Föreståndare för kontoret som lydde under Älvsjö post var en sträng herre, Melker Axelsson. Brevbärarexpeditionen hade sin ingång från baksidan. Där fanns en rangordning brevbärarbiträde, brevbärare, postiljon och brevbärarförmnan. Förutom förmannen gjorde vi samma jobb, bar ut brev. Det var 8 distrikt och jag fick 4:e ,Glömsta och Katrineberg. Gul cykel gällde. Kall vinter, men jag fick motion.

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*