Gamla Sjödalen 1927

sjödal200051

När jag i höstas höll ett föredrag för Huddinge Hembygdsförening visade jag bilden ovan, tagen av Ragnar Larsson 1927. Jag var då osäker på vad det var för byggnad och var exakt den en gång i tiden låg. Visste bara att den låg någonstans där Huddinge centrum nu står. Auditoriet, som var ganska stort, skakade unisont på sina huvuden och kunde inte bringa klarhet i gåtan. Men skam den som ger sig – nu vet jag i alla fall lite mer.

Bilden visar en fastighet som gick under namnet Sjödalen eller Gamla Sjödalen. Den låg ungefär där långt senare Domusvaruhuset uppfördes. Enligt Ragnar Larsson egna påskrift på bilden lär bl a en brottarlokal funnits i huset. Men vad var det mer där? Är det någon som vet?

I Olle Magnussons bok om Larssons Huddinge får vi ytterligare ledtrådar:

/…/ mitt på det som tidigare kallats ”Kyrkängen” och ”Söderängen”, ligger fastigheten Sjödalen, avstyckad från Fullersta. ”Kråkslott på obefintlig grund” är definitionen i ett gulnat tidningsklipp, där husets rivning hälsas som en barmhärtig välgärning. En efterlängtad behandling av Huddinges blötlagda skamfläck.

sjödal100050

Men när revs huset egentligen? På vinterbilden ovan ser vi ett panorama över Sjödalen från 1920-talet (foto Ragnar Larsson). Det är den bild Magnusson beskriver i citatet. Till höger i bilden syns ”skamfläcken”. Villa Framnäs till vänster skymmer järnvägsstationen och kanske också ”liggande skyskrapan”, om den var byggd ännu? Den uppfördes vad jag vet i mitten av 20-talet.

Slutligen så ett pressklipp från Länstidningen 1965 som väl inte tillför så mycket men bekräftar det ovan sagda.
Vet ni mer om huset och vad det användes till vore jag tacksam om ni bidrar i kommentarsfältet nedan.

sjödalstorget00049

4 kommentarer

Kommentarrubrik

Anders Åhlfeldt

Anders Åhlfeldt

"Villa Framnäs"? Låg den månne på Mariedalsvägen (1 eller 2, hörntomt)? Var det månne där det låg en livsmedelsbutik, Sjökvists Livs?

Svara

Kommentarrubrik

Anders Åhlfeldt

Anders Åhlfeldt

Jag vill också minnas att Larssons Foto (Ragnar Larsson) låg i en villa strax till höger om bilden. Jag har för mig att han hade ateljé i villan.

Svara

Kommentarrubrik

Karin

Karin

Kan inte Framnäs vara fotograferad i från Ragnar Larssons eget fönster?

Svara

Kommentarrubrik

Arne Bivrin

Arne Bivrin

Tyvärr har jag inte så mycket att bidra med, men på Lantmäteriets Häradskarta från 1901, verkar huset finnas med.

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*