Fullersta Bio

biobildNär man frågar om vilken som är Huddinges vackraste byggnad brukar många höja rösten för Fullersta Bio. Särskilt de som gillar funkis. Funktionalismen som stil domineras av hus med släta, ljusa, oftast putsade och odekorerade fasader, platta tak och lådaktiga volymer uppbyggda av grundläggande geometriska former. Att som tidigare komponera och smycka ut fasader med klassiska förebilder ansågs förlegat, utförandet skulle nu utgå från funktionen. Enligt denna doktrin är onekligen Fullersta Bio en närmast idealisk representant.

InteriörFullerstabioHuset stod färdigt 1933 och var ett samarbete mellan Folkets Husföreningen, Fullersta Municipalsamhälle och det lokala hushållningssällskapet. Arkitekten Dag Ribbing vid Kooperativa Förbundets arkitektkontor anlitades, allt under överinseende av chefsarkitekten Eskil Sundahl. Väggdekorationerna i biografsalongen utformades av konstnären Kalle Lodén. Den färdiga byggnaden kom att rymma municipalkontor, biograf och samlingslokal för Folkets Hus samt Konsumbutik. Butiken upphörde på 60-talet och så småningom också biografverksamheten. Dessa kom långt senare att ersättas av en konsthall och teaterscen. Ett tag höll Fullerstagruppen till här, vilket ni kan läsa om i ett tidigare inlägg (16 augusti).

De fina historiska bilderna har vi lånat från KF:s arkiv. Jag tror inte så många sett dem förut. De är tagna av C G Rosenberg 1934 när lokalen var alldeles nyinvigd. Och visst kan man nästan känna doften av murbruk och färg?

Konsumfullersta

Interiör2Fullerstabio

1 kommentarer

Kommentarrubrik

Kicki Bernstein

Kicki Bernstein

Satt man och såg Lassie på söndagsmatiné gick hem i vemod, skola dagen efter. På måndag var allt glömt vid matrasten.

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*