Folkhemsbygge i slöjden

schemaVilket är ditt förhållande till skolslöjden? Laddat? Under fjolåret hade Nordiska Museet en stor utställning i ämnet där det bland annat gavs möjlighet att bota sin slöjdångest i en speciell verkstad! Utställningen är dessvärre avslutad men på museets hemsida finns fortfarande en del matnyttigt för den som lära mer om skolslöjdens historia.

De allra flesta av oss har ju haft slöjd i skolan, ändå dröjde det ända fram till 1955 innan ämnet blev obligatorisk. Skolslöjden är en svensk uppfinning som har sina rötter i uppkomsten av slöjdlärarseminarier för träslöjd (1875) och i syslöjd (1882). Pionjärerna på området hette Otto Salomon och Hulda Lundin. Salomon uttryckte sina tankar kring slöjden med orden: Det är barnet och icke träbiten som i slöjden skall formas. Allteftersom tiden gick ändrades visserligen inriktningen på slöjden men det skulle dröja ända fram till reformen med lgr 69 innan slöjden s a s avsegregerades och det bestämdes att både pojkar och flickor skulle undervisas i båda slöjdvarianterna.

I filmklippet nedan, gissningsvis från 1950-talet, är sålunda uppdelningen intakt. Filmen är hämtad från SVT Plays öppna arkiv. I Huddinge folkskola (eller som vi känner den Tomtbergaskolan) har man utfört ett lyckat undervisningsexperiment i slöjden där både pojkar och flickor har jobbat med heminredning, heter det i beskrivningen. Reporter är Niklas Skoglund. Klicka på länken bredvid bilden för att starta filmen.
Är det förresten någon som vet var den fantastiska husmodellen tog vägen?

1370242-T
http://www.svtplay.se/klipp/164994?type=embed&external=true’

1 kommentarer

Kommentarrubrik

Karin

Karin

Länken fungerar inte

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*