Färg TV:n – årets julklapp 1970?

jul 1970Årets julklapp är ju som bekant VR-glasögon, åtminstone enligt Handelns Utredningsinstitut. Någon sådan utnämning fanns inte 1970 men om så hade varit fallet kunde det mycket väl ha varit färg-TV:n som blivit årets val.

Visserligen hade försök med färg tv-sändningar gjorts sedan i mitten av 1960-talet och en del apparater såldes sannolikt för dem ”i framkant”, men den officiella starten skedde så sent som den 1 april 1970 – då regeringen gav klartecken för sex färgtimmar i veckan, fördelat på de två tv-kanalerna, (TV 2 hade startat i december 1969).

jul 1970 3Dagens klipp är hämtade ur samma nummer av DN-Sydväst (11/12 1970) och om man bläddrar igenom tidningen förstår man att TV-apparater detta år var ”big business”. På var och varannan sida lockas med olika fabrikat från olika återförsäljare. Redan på framsidan berättas om att stressade föräldrar ”parkerat” barnen framför apparaterna på Obs, eftersom man inte hunnit hem till årets julkalender, med det i sammanhanget lämpliga namnet ”Regnbågslandet”. Vi publicerar också i objektivitetens namn en sammanställning över fabrikat från SIFU.

Huddinge 150Att en färg-TV var en stor investering som sved rejält i plånboken är lätt att fatta om man använder en historisk prisomräknare. Jag vet att det inte är alldeles lätt att göra sådana jämförelser över tid men det kan kanske ändå vara intressant, låt vara taget med en nypa salt. I annonsklippet härintill ser vi en TV av märket Monark (!) som erbjuds till priset 3 100 kr på Telektrola vid Stuvsta Torg. Detta motsvarar ungefär 25 000 kr i dagens penningvärde!

test

Fotografiet ovan är taget vid utgångskassorna vi Obs i Masmo, i mitten av 60-talet. Bilden är hämtad ut KF:s arkiv. Fotograf okänd.

1 kommentarer

Kommentarrubrik

Anders Åhlfeldt

Anders Åhlfeldt

Den 3 september 1970 muckade jag från Ing-1, Almnäs utanför Södertälje. Den 7 september började jag jobba på Telefunken i Solna som radio- och tv-tekniker/reparatör. (Jag hade ju en 4-årig gymnasieutbildning i telekommunikation bakom mig och kunde tituleras "gymnasieingenjör"). På Telefunken - kallades TFK, och ägdes bl.a. av AEG - började jag jobba med reparation av färg-tv-apparater. De gick tydligen sönder betydligt oftare då än nuförtiden så vi var nog 5 eller 6 tekniker på verkstaden. Hursomhelst så var det just TFK genom en Herr Prof. Walter Bruch som uppfann PAL-systemet (mitten -60-tal) som kom att bli det förhärskande Färg-TV-systemet i Europa med flera länder. Det är därför roligt att se den SIFU-undersökning som Backspegeln presenterar ovan. Alla fabrikat betalade licensavgifter för att nyttja PAL-systemet och c:a hälften av fabrikaten hade Telefunkens elektronik inne i trämöbeln; framförallt Luxor, Monark, Luma, Scantic, Dux etc. Kul att se Telektrolas annons därför att jag kände Oskar ganska väl och stannade gärna upp och växlade några ord med honom vid butiken på Stuvsta Torg.

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*