Egen härd guld värd

stuvstaloggaFilmen ”Egen härd guld värd – hur man skaffar sig ett eget hem smärtfritt” är en ca tio minuter lång stum reklamfilm producerad av AB Industri- och reklamfilm för Stuvsta Fastighets AB 1928. Fastighetsbolaget hade sitt kontor på Kungsgatan 35. Längst ner kan ni spela filmen!

I filmen möter vi ett ungt par i jakt på boende. Det är ett mödosamt spring i innerstadshusens stentrappor. När uppgivenheten hotar ser emellertid paret en affisch signerad Stufsta Fastighets AB som utlovar att Stuvsta är platsen att bygga och bo billigt och bra. Man tar tåget (19 minuter!) ut till Stuvsta station och tas där om hand av Stuvsta-bolagets ”erfarna ciceron” som visar paret runt Stuvsta. Han visar tomtmarker, natur och villatyper. Ortens barnvänlighet prisas. Fördelaktiga ekonomiska kalkyler förevisas, jämförelser görs med boende i staden. Hur det hela utfaller? Givetvis blir det affär!

Stuvsta Fastighets AB bildades 1910. Från 1915 hade Knut Tillberg aktiemajoriteten. Han var då en känd finansman i kretsen Wallenberg och Thiel. Tanken var att Stuvsta skulle bli som Djursholm, ett villasamhälle med egen station, parker och en huvudgata från stationen ner till Huddingevägen (motsvarande Stuvstaleden). Stuvsta station skulle egentligen ha varit två hus med en administrativ byggnad som pendang (se teckningen ovan). Tankar fanns att göra Stuvsta till en köping. I slutet av tiotalet började tågen stanna i Stuvsta. 1917 stannade det tåg tre gånger per dag.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=uyBPtBGD6FU&w=420&h=315]

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*