Buss på villovägar

bokbroschyrNuförtiden när man enkelt via en app i smartphonen kan söka i bibliotekskatalogen, reservera- och låna om böcker, kan tanken på bokbussen kännas lite avlägsen. Men faktum är att en och annan alltjämt saknar den ambulerande och uppsökande kulturverksamhet som bussen utgjorde. Att frågan inte är död understryks av det faktum att Svensk Biblioteksförening alltjämt delar ut pris till årets bokbuss. Senaste vinnaren är Luleå Barn- och ungdomsbokbuss. I motiveringen heter det bl. a. att det är ”en bokbuss full med bokbaciller (som) smittar barn och ungdomar till läslust”.

bokschemaI Sverige startade verksamheten med bokbussar med en buss som utgick från Borås stadsbibliotek redan 1948. 1965 infördes statsbidrag till stöd för inköp av bokbussar, och antalet bokbussar ökade markant. Huddinges första buss, (åtminstone tror jag inte det fanns någon tidigare), levererades 1970 och var en Volvo F 82-80 hk inköpt till priset 82 817 kronor. 1981 var det sedan dags för en ny buss, denna gång av märket Scania. Det är den som syns på bilderna nedan. Bibliotekarien heter Inger Frymark. Bilderna är tagna av Stig Almqvist. Av schemat i kanten framgår att bussen gjorde 30 stopp på en vecka. Broschyren högst upp är ett exempel på de snygga och stilrena trycksaker informationsavdelningen producerade på 1970-talet. Bägge trycksakerna är hämtade ur Kulturnämndens arkiv. Du kan klicka på dem för att få dem större.

Genom en utredning föreslogs att verksamheten skulle upphöra 1998 och ersättas av ”Boken kommer”, som var en uppsökande verksamhet som riktade sig till personer som inte själva kunde besöka ett bibliotek ”på grund av sjukdom, rörelsehinder eller annat handikapp”. Böckerna levererades sedan direkt till dörren.

bokbuss1bokbuss2

4 kommentarer

Kommentarrubrik

Peter Ekelnd

Peter Ekelnd

Hej. Kul att se sig själv. Det var jag som var bibliotekarien på bokbusse. Deet är jag som till vänster om INGRID FRYKMARK som var assistent. Troligen körde jag då bokbussen också efter Ingrid inte hade busskort

Svara

Kommentarrubrik

Kjell Arwe Rydén

Kjell Arwe Rydén

Bibliotekarien som står upp är Peter Ekelund. Bokbussförarens namn är Kjell Arwe Rydén. Det var dessa båda herrar som hämtade och fick ta ansvar för den nya bussen som var utrustad med backkamera. Jag körde också den första bussen årgång 1970.

Svara

Kommentarrubrik

Peter Ekelnd

Peter Ekelnd

Det fanns två personer till som var direkt anställda för bokbussens verksamhet under min tid. Ingrid Larsson, bibliotekarie och Maj-Lis Ek, bokbusschaufför. Då Kjell Arwe påbörjade utbildning på BHS tillkom Susanne Levén.

Svara

Kommentarrubrik

Andreas E. Olsson

Andreas E. Olsson

Minns den bussen när den rullade upp till sörskogen, påtagligt dieseldoftande.

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*