Brottsplats Huddinge

trenterUr Lek, lilla Louise, Stieg Trenter, 1950:

– Du förstår, jag ska ut med en massa fågelskådare i övermorgon. Den här gången ska vi till Lissma och trakterna omkring. Vet du var Lissma ligger?
– Nånstans åt Drevviken till?
Han nickade.
– Och det är ett litet helsicke att komma dit, urusla förbindelser. Vi åker i en abonnerad buss.
Nu skymtade Albysjön bakom den timrade gästgivargården.
– Det låter utomordentligt intressant.
– Jag vet att du aldrig intresserat dej vidare för fåglar, sade han nedslaget. Det är ju inte så underligt att man suckar.
Klaffbron dundrade under bildäcken. Han fortfor nästan desperat:
– Jag borde ha varit ute i veckan och rekognoscerat lite – det bör man nästan göra före en exkursion. Men jag har faktiskt inte hunnit, och så är det som sagt så fördömt krångligt att ta sig ut dit – om man inte har bil.
– Men med bil är det väl en enkel match?
Han nickade ivrigt.
– Sju kilometer från Huddinge bara, en lattjo väg, fin körbana. Orden forsade ur hans mun.
– Eftersom du håller på att vricka tungan, sade jag, anar jag att vi närmar oss den avtagsväg som du hoppas att jag ska svänga in på.
Vikbos grova arm flög ut genom fönsteröppningen.
– Där har du den, utropade han. Vägen till Huddinge.

Så här inför påsken skulle Huddinge 150, på norskt manér, vilja tipsa om några deckare som i större eller mindre utsträckning utspelas i vår fridfulla kommun. Lite påskekrim helt enkelt. Listan gör på inget sätt anspråk att vara fullständig, tips mottages därför tacksamt. Använd gärna kommentarfältet!

Vi börjar med 1950-talsgiganten Stieg Trenter. Han är ju mest känd för sina fina stockholmsskildringar men han rörde sig inte sällan också utanför tullarna. I Lek, lilla Louise (1950) är en väsentlig del av handlingen förlagd vid ett sommartorp i Lissma. På hemväg från ett fotouppdrag i Södertälje hamnar Harry Friberg ute i naturen tillsammans med den fågelskådande medarbetaren Vikbo. Vid ett ödetorp upptäcker de en konstruktion som utan tvekan är en giljotin.

bolinder-1970-hogsta-rattI Folke Mellvigs Briljantarmbandet (1967) utspelas själva den rafflande slutuppgörelsen på slingriga vägar ute vid Gladö och Lida (jag vet: Botkyrka!). Bokens intrig rör annars tidstypiskt nog smuggling av det då sedan något år tillbaka förbjudna bantningspreparatet Preludin (!). I Jean Bolinders Högsta rätt (1970) blir vi medbjudna på en fest i en fashionabel villa i Stuvsta som kanske i ärlighetens namn vore bättre placerad i Djursholm. I Maj Sjöwalls och Per Wahlöös Den vedervärdige mannen från Säffle (1971), underlaget till Bo Widerbergs film Mannen på taket, figurerar en anspråkslös villa i Segeltorp som hastigast.

Så ett hopp till mera nutida miljöer:
Theodor Kallifatides är kanske flitigast. Han har skrivit tre böcker om Kristina Vendel och Huddingepolisens rotel 6. I den första Ett enkelt brott (2000) hittas en kvinna i en plastsäck som flutit iland vid Vårbyfjärden. De påföljande titlarna i denna serie heter Den sjätte passageraren (2002) och I hennes blick (2004). Slutligen Helgonet (2011), som är den fjärde delen i Carin Gerhardsens Hammarbyserie. I denna utspelas hemskheter i trakterna kring Gömmarenskogen.

En sökning i bibliotekskatalogen ger vid handen att samtliga ovanstående böcker (med ett undantag) finns att låna på Huddinges förträffliga huvudbibliotek. Undantaget är Folke Mellvig-boken som får eftersökas på antikvariat.

6 kommentarer

Kommentarrubrik

Anders D H Pemer

Anders D H Pemer

Det påminner mig om att Huddinge kommun borde "lobba" hos SF för en DVD-utgivning äntligen av utmärkta filmthrillern "Mannen som blev miljonär" från 1980, där uppgörelsen mellan Brasse Brännström som SÄPO-man och en mycket folkkär skådespelare som ledare för skurkarna äger rum på den sedermera rivna gamla Huddinge station! (Jag namnger inte den sistnämnde, då det är en överraskning i det momentet i filmen att det är hans rollfigur som är skurkarnas boss.)

Svara

Kommentarrubrik

gorjoh

gorjoh

Hej Anders och tack för tipset. Både bok och om möjligt film ska kollas upp! Minns vagt filmen, tråkigt att den är otillgänglig - vi ska se vad vi kan göra från kommunens sida ;-)

Svara

Kommentarrubrik

Anders D H Pemer

Anders D H Pemer

Den byggde på en roman "Maskerat brott" av Olle Högstrand.

Svara

Kommentarrubrik

Anders D H Pemer

Anders D H Pemer

Ah, åh neeeeeej.... nu är det inlagt på Wikipedia att det är någon rättighetstvist som stoppar den från distribution. Kanske det skulle ligga i kommunens intresse att "intervenera"? Försöka köpa loss rättigheterna?

Svara

Kommentarrubrik

Anders Pemer

Anders Pemer

Glädjen är obeskrivlig. Huddinge station ska kunna ses på film igen! :-) Studio S Entertainment har lyckats lösa rättighetsknutarna med Mats Arehn och gett ut filmen tillsammans med fem andra Ekman-pärlor i en DVD-box betitlad "Göstas rariteter"! http://www.studiosentertainment.se/gostas-rariteter/

Svara

Kommentarrubrik

Anders Pemer

Anders Pemer

En annan thriller av Olle Högstrand som filmatiserades som tv-serie, också med Gösta Ekman, hette Skulden, där huvudpersonen (journalist som är krigsplacerad vid psykologiska försvaret och blir spion för att tjäna extra pengar) i varje fall i boken bodde i Huddinge, möjligen i Stuvsta. TV-serien minns jag mindre av, jag läste boken några år efter att tv-serien hade gått på tv. Boken är från 1973. TV-serien från 1982.

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*